Wanhat blogitekstit

Vanhoja blogitekstejä vuosilta 2004-2006 eli ajalta ennen WordPressin käyttöönottoa. Blogialustana toimi tuolloin kevyt CuteNews-julkaisuohjelma.


Adobe Photoshop CS ™


Sat Feb 28 2004 00:06:35



Photoshopin uusin versio CS on järjestyksessään kahdeksas. Adobe on lähtenyt kilpailemaan Macromedian kanssa niputtamalla tuotteensa yhteen Macromedian Studion tapaan. Adoben vastaava tuotepaketti on nimeltään Creative Suite (CS).

Muutokset Photoshopin uusimman version ominaisuuksissa ja työkaluissa ovat pieniä edelliseen versioon verrattuna. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet konepellin alla Microsoft Office tapaan. Uusin Photoshopin versio tukee aivan eri tavalla 16-bittisten kuvien käsittelyä kuin aikaisemmat versiot. Lisäksi se tukee suoraan monien digitaalikameroiden RAW-muotoista kuvaformaattia.

Photoshopin käyttöliittymä on pysynyt samanlaisena kuin edellisissä versioissa. Käyttäjäystävälliseksi Photoshopia ei ole voinut koskaan kehua. Ajan tuoma patina alkaa vähitellen muodostua rasitteeksi myös Adobelle. Toivottavasti seuraava versio korjaa monet Photoshopia jo pitkään vaivanneet käytettävyysongelmat. Suurin näistä liene se, että ImageReady ja Photoshop ovat edelleen erillisiä ohjelmistoja.

On toisaalta ymmärrettävää, että Adobe haluaa pitää Photoshopin ensisijaisesti painotuotteisiin muokattavien kuvien sovellusohjelmana. Web-julkaisujen vaatimia erityisominaisuuksia on Photoshopissa kuitenkin melko vähän, joten luulisi niiden olevan helposti integroitavissa pääsovellukseen.

 

Microsoft Office 2003 ™




Mon Mar 01 2004 17:59:43

Microsoft julkaisi viime syksynä päivityksen Office-tuoteperheeseen. Office 2003 sisältää suuren joukon ryhmätyöskentelyä helpottavia ominaisuuksia. Käyttöliittymä on uusissa ohjelmaversioissa aikaisempaa tyylikkäämpi ja yhtenäisempi. Ohjattujen toimintojen avulla tapahtuvaa työskentelyä on myös huomattavasti kehitetty aiempiin versioihin verrattuna.

Office 2003 sisältää tuttujen sovellusten (Word, Excel, Powerpoint, Publisher, Outlook ja Access) lisäksi myös muutamia uusia sovellusohjelmia, kuten OneNote ja InfoPath, joita ei kuitenkaan ole sisällytetty Professional -ohjelmapakettiin. Microsoft FrontPage on tästä versiosta alkaen ostettavissa vain erillisenä ohjelmana, mikä vähentää varmasti sen suosiota web-sivustojen ylläpitoon käytettynä työvälineenä.

Uutena tallennusmuotona Office 2003 Professional tukee XML-muotoa, jonka varsinaiset hyödyt kuitenkin realisoituvat vasta tulevaisuuden tietojärjestelmissä.

Office 2003 on vakaa ja monipuolinen toimisto-ohjelmien paketti, josta on kitketty aikaisempien versioiden ohjelmavirheet, ja jossa on panostettu aiempaa enemmän käytön helppouteen.

Macromedia Studio MX 2004


Mon Mar 01 2004 18:42:06

Macromedia julkaisi lokakuussa 2003 uuden päivityksen Studio MX -ohjelmapakettiin. Studio MX 2004 julkaistiin vain reilu vuosi edellisen päivityksen jälkeen. Liekö kiire vaikuttanut myös julkaisun laatuun, koska Flashiin ja Fireworksiin on jo julkaistu myös korjaavat päivitykset. Ne ovat saatavissa maksutta Macromedian Web-sivuilta.

Macromedia Studio MX 2004 sisältää uudet versiot valmistajan lippulaiva-sovelluksista: Flash, Dreamweaver, Fireworks ja Freehand. Lisäksi pakettiin kuuluu ColdFusion Developer Edition, jolla voi tuottaa dynaamisia, tietokantaa tukevia Web-sovelluksia.

Uusissa versioissa on nykymuodin mukainen entistä värikkäämpi käyttöliittymä. Dreamweaver tukee paremmin CSS-tyylimäärittelyjä Author-tilassa ja sisältää jopa melko käyttökelpoisen CSS-editorin. Flash puolestaan on eriytetty kahdeksi eri versioksi: Flash MX 2004 ja Flash MX 2004 Professional, jolla pyritään kosiskelemaan Java-kieleen tottuneita verkkopalveluiden kehittäjiä. Flashin ohjelmointikielestä, ActionScriptistä, on samassa yhteydessä julkaistu uusi versio 2.0, joka on entistä monipuolisempi.

 

Lomavastaajasta roskapostimagneetti


Mon Mar 01 2004 21:26:26

Automaattiset sähköpostin lomavastaajat (vacation mail) voivat aiheuttaa roskapostitulvan lomalta palatessa. Lomavastaajahan lähettää poissaoloilmoituksen myös roskapostiviesteihin, ellei niitä ole pystytty aikaisemmin suodattamaan pois. Vastaamalla roskapostiin tämä sinänsä hyödyllinen "automaattivastaaja" ilmoittaa sähköpostiosoitteen toimivuudesta ja aktiivisuudesta, mikä on varma tapa saada lisää "Rikastu hetkessä" -viestejä.

Yksi tapa vähentää roskapostien määrää on estää mainosviestien kuvien lataaminen verkosta viestiä avattaessa. Uudemmissa ja kehittyneimmissä sähköpostiohjelmissa, kuten Outlook 2003:ssa ja Operan M2-ohjelmassa viestien kuvia ei enää ladata verkosta, mutta Outlook Expressin kaikki versiot noutavat ne iloisesti ja samalla tulevat ilmoittaneeksi roskapostiviestin luetuksi. Ja roskapostin määrä sen kuin kasvaa. Outlook Expressin ensi kesäksi suunnitellussa uudessa versiossa tämä asia tosin on kuulopuheiden mukaan korjattu.
Uudet sivut|Web-sivuston uudistaminen on kesken. Testauksen vuoksi vain osa sivuista toimii tällä hetkellä.

 

iTunes 4.2


Tue Mar 02 2004 22:55:20

Applen iTunes on ehkä viime vuoden innovatiivisin PC-ohjelma. Alunperin Mac-käyttöjärjestelmälle kehitetty sovellusohjelma julkaistiin vihdoin viime syksynä myös Windows-versiona. iTunes on juuri sellainen kuin täydellisen MP4-soittimen pitääkin olla: helppokäyttöinen, skaalautuva ja ominaisuuksiltaan riittävän monipuolinen.

Olin vannoutunut Mac-käyttäjä vuoteen 1997 saakka, jolloin PC rynnisti Macintoshin ohi internet-yhteyksiensä helpon asennuksen ansiosta. iTunesin julkaisu Windows-versiona toikin mieleeni vanhat-hyvät-mäcci-ajat, jolloin sovellusohjelmat olivat varmatoimisia ja edistyksellisiä. 90-luvun alussa Macintoshin System 7 oli aivan ylivoimainen Windowsin 3.1 -käyttöjärjestelmään verrattuna.

iTunesin vahvuuksia ovat:
• musiikin hakuominaisuudet
• älykkäät soittolistat (Smart Playlists)
• tehosteet (Fade ja äänen voimakkuuden säätö kappalekohtaisesti)
• selkeä ja yksinkertainen käyttöliittymä
• nopea ja helppo CD-poltto

Enää ei tarvitse kuunnella Radio Novan soittolistoja, joissa vuorottelevat Eros Ramazzotti ja Sarah Connor...

Ja mikä parasta, iTunes on ilmainen ohjelma. iTunes toimii varmimmin Windows XP-käyttöjärjestelmässä.

Applen online-musiikkikauppa MusicStore ei toimi vielä Euroopassa. Kunhan monimutkaiset lisenssikuviot selviävät, voidaan ehkä täälläkin päästä nauttimaan kätevästä tavasta ostaa musiikkia suoraan verkosta. Nytkin voi jo tosin kuunnella lyhyitä musiikkinäytteitä, mutta ostaminen ei onnistu ellei satu omistamaan luottokorttia, jossa on amerikkalainen laskutusosoite.

Download iTunes.

 

Värikartat


Fri Mar 05 2004 09:30:58

Värien käyttö verkkojulkaisuissa on helpottunut vanhojen 256-väriä esittävien näyttöjen poistuessa käytöstä. Aiemmin värien käyttö piti rajata ns. web-turvallisiin väreihin, joiden määrä rajoittui 216 värisävyyn. Väriskaalan laajentuessa ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua sopivien harmonisten väriyhdistelmien löytäminen.

Verkkojulkaisujen värivalintoja eivät helpota edes nykyaikaiset työvälineet. Dreamweaver ja FrontPage sisältävät vain suppeat väripaletit. Värejä voi toki sekoittaa itse, mutta siitä muodostuu helposti sekava kokoelma toisiinsa sopimattomia väriyhdistelmiä.

Onneksi verkosta löytyy muutamia käteviä palveluja ja sovellusohjelmia, joiden avulla sopivien väriyhdistelmien valinta helpottuu:


Photoshop Album 2.0 ™


Sat Mar 06 2004 18:17:19



Digitaalikuvauksen helppouden ja edullisuuden takia monilla digitaalikameran käyttäjillä valokuvia kertyy ajan mittaan kiintolevylle yhä enemmän. Jossain vaiheessa niiden järjestely aiheen mukaan ja arkistointi tulee ajankohtaiseksi. Adoben Photoshop Album on tähän mainio apuväline.

Digitaalikuvien käsittelyyn tarkoitettuja sovellusohjelmia on jo runsaasti markkinoilla, mutta vasta viimeisen vuoden aikana on julkaistu peruskäyttäjälle soveltuvia kuvien hallinnointia helpottavia työvälineitä. Järeitä palvelinkäyttöön soveltuvia ohjelmistoja kuten esim. Cumulus on ollut tarjolla jo pitkään.

Photoshop Albumista on julkaistu lyhyessä ajassa jo kaksi versiota. Ilmeisesti taas kerran on käynyt niin, että asiakkaat ovat joutuneet ohjelman testaajiksi. Ohjelmavirheiden korjaamisen lisäksi uudessa versiossa on tosin paljon myös parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Photoshop Album 2 vaikuttaakin erittäin monipuoliselta ja viimeistellyltä tuotteelta. Ja mikä parasta, se todella helpottaa digikuvien järjestelyä huomattavasti.

PSA perustuu tietokantaan monien muiden edistyksellisten ohjelmien tapaan. Se ei kopioi varsinaista kuvatiedostoa tietokantaansa vaan ainoastaan sen sijainnin. Näin varsinaiset kuvatiedostot voivat sijaita missä tahansa kiintolevyllä tai vaikkapa CD-rompulla. PSA kykenee vaivatta indeksoimaan kymmeniä tuhansia kuvia ja siitä huolimatta sen vauhti ei hidastu. Kuvat voi ohjelmaan tuoda myös suoraan digitaalikamerasta, jolloin se tallentaa originaalit siististi omiin kansioihinsa kiintolevylle.

Parasta Albumissa on kuitenkin sen kyky helpottaa kuviin liitettävien avainsanojen lisäämistä. Voit luoda useita erilaisia hakukriteerejä ja liittää niitä kuviin yksinkertaisesti vetämällä kuvake (tag) kuvan päälle. Tämän jälkeen on helppoa löytää kymmenien tuhansien kuvien joukosta vaikkapa juuri ne kuvat, joissa on kalastusreissujen suurimmat vonkaleet.

Toinen tärkeä ulottuvuus kuvien järjestelyssä on aika. Photoshop Albumin aikajanan ja kalenterin avulla on helppoa löytää juuri oikean ajankohdan kuvat. Enää ei tarvitse haeskella esimerkiksi eri vuosien syntymäpäiväkuvia. Lisäksi PSA osaa näyttää kuvien ns. EXIF-tiedot, joista löytyy tarkkoja tietoja kuvausajankohtaan ja kuvausolosuhteisiin liittyen. Digikuvia ei kannatakaan enää pilata lisäämällä alalaitaan pysyviä päiväyksiä.

Vinkki! Näppäinyhdistelmä Ctrl+vaihto+Alt+D vaihtaa kuvien päivämäärät muotoon pv.kk.vuosi.

Photoshop Album 2 on hinnoiteltu erittäin järkevästi juuri sille tasolle (n. 45 €), ettei sen hankintaa tarvitse ainakaan hinnan puolesta kovin pitkään miettiä. Ja tämän tuotteen kohdalla voi todeta, että katetta saa jokaiselle eurolle!

www.adobe.fi/products/photoshopalbum

 

Patenttiriidat


Wed Mar 10 2004 12:31:39

Patenttiriidoista näyttää tulleen IT-alan kehitystä hidastava tekijä. Lähes päivittäin saamme lukea uusista yrityksistä rahastaa muita alan yrityksiä patenttioikeuksien rikkomisesta. Osa näistä syytöksistä on varmasti aiheellisia, mutta patenteista on ilmeisesti muodostunut myös väline tuloksentekoon heikommin menestyville yrityksille.

Uusin patenttiriita näyttää syntyneen Kodakin ja Sonyn välille digitaalikameroiden tekniikasta. Kodakhan ei ole menestynyt digitaaliseksi muuttuneilla valokuvamarkkinoilla yhtä hyvin kuin monet kilpailijansa. Vuoden vaihteessa Kodak ilmoitti laajoista irtisanomisista, joilla yritys pyrkii mukautumaan muuttuneeseen markkinatilanteeseen. Nyt Kodak on ilmoittanut nostavansa syytteen Sonya (ja mahdollisesti muita kameravalmistajia) vastaan patenttirikkomuksesta. Jotenkin tuntuu näiden viimeaikaisten tapahtumien valossa siltä, että jos yrityksellä alkaa mennä heikommin, niin viimeisenä keinona otetaan käyttöön patenttien kautta haettavat korvaukset.

Hieman samasta asiastahan on kyse myös viime aikoina julkisuutta saaneessa kinassa web-selainten tavasta näyttää dynaamista sisältöä (Flash, ääni ja video). Eolas Technologies, jonka liiketoiminta on viime vuodet ollut hyvin vähäistä, haastoi yhdessä Kalifornian yliopiston kanssa Microsoftin oikeuteen patenttiensa luvattomasta käytöstä. Viime kesänä Microsoft tuomittiinkin maksamaan suuret korvaukset kyseiselle yritykselle ja vieläpä tekemään Internet Explorer -selaimeensa merkittäviä muutoksia, jotka olisivat haitanneet koko webin käyttöä. Microsoft ja muut ohjelmistovalmistajat, joita asia koskettaa, joutuivatkin viime syksynä käyttämään resurssejaan tämän asian selvittelyyn ja korvaavien tekniikoiden kehittelyyn. Onneksi tässä asiassa on tapahtunut käänne parempaan ja Eolasin patenttioikeus on kumottu ainakin toistaiseksi.

Linux-käyttäjiä on suututtanut kiista SCO:n oikeuksista osaan Linuxin lähdekoodia. Linuxin suomalainen kehittäjä, Linus Torvalds, onkin harmistuneena todennut vanhan koodin läpikäymiseen kuluvan kehittäjien kallisarvoista aikaa. Perusteet SCO:n vaatimuksille kun lienevät melko olemattomat.


Opera


Fri Mar 12 2004 20:52:19

Norjalainen Opera Software ASA on pyrkinyt jo useita vuosia Microsoftin haastajaksi web-selainten markkinoilla. Opera onkin tällä hetkellä monessa asiassa edelläkävijä selain-tekniikassa. Opera Software ASA listautui juuri Oslon pörssiin ja ainakin osakeannin onnistumisesta päätellen moni muukin uskoo Operan olevan tulevaisuudessa merkittävä tekijä kasvavilla web-selainten markkinoilla.

Opera ei kuitenkaan ole Microsoftin selaimen tavoin ilmainen tuote vaan näyttää mainoksia ohjelman yläreunassa. Nimellisellä rekisteröintimaksulla mainoksista tosin pääsee eroon. Uusimman version Google-pohjaiset kontekstuaaliset tekstimainokset ovat kuitenkin monien käyttäjien mielestä jopa informatiivisia, joten Operaa voi käyttää täysipainoisesti myös ohjelmaa rekisteröimättä.

Pop-up mainosikkunoiden esto on ollut Operassa mahdollista jo pitkään. Uuteen Internet Explorerin versioonhan sama toiminto on myös luvattu lisätä. Tämä pieni, mutta käyttäjän kannalta merkityksellinen, asia kuvastaa hyvin hallitsevan markkina-aseman saavuttavan valmistajan haluttomuutta kehittää tuotetta ja innovoida. Verkon käyttäjien kannalta on hyvä, että kilpailua syntyy myös selainmarkkinoillla.

Opera on siinäkin mielessä esimerkillinen, että se on sitoutunut tiukasti standardien noudattamiseen verkkojulkaisuissa. Netscapehan oli tässä suhteessa lähes yhtä omavaltainen kuin Microsoft eli kehitti standardista poikkeavia HTML-komentoja omaan selaimeensa.

Opera on jo nyt saavuttanut merkittävän jalansijan langattomien päätelaitteiden web-selaimena. Operan Small Screen Rendering -tekniikka muuttaa yllättävän hyvin nykyiset tietokoneen näytöille suunnitellut www-sivut matkapuhelinten näytölle sopiviksi. Positiivista oli myös huomata, että Nokian uudessa 9500-kommunikaattorissa käytetään Operan selain-tekniikkaa.

Operassa on niin monia edistyksellisiä ominaisuuksia Internet Exploreriin verrattuna, että olen kokonaan luopunut IE:n käytöstä muuhun kuin Web-sivujen testaukseen. Merkittävimpiä näistä uusista ominaisuuksista ovat:

- välilehdet ikkunoiden sijaan (Tabbed Browsing)
- hiiren avulla tapahtuva navigointi (Mouse gestures)
- Paste and Go -toiminto osoitteiden kopiointiin
- Pop-up -ikkunoiden esto
- lomakekenttien automaattinen täyttö omista yhteystiedoista
- ulkoasun vaihtaminen (Skinning)
- käyttäjätunnuksien ja salasanojen hallinta (Wand)
- integroitu Google-haku
- muistiinpanot (Notes)

Suosittelen tutustumaan!



Verkkomainonta


Tue Mar 16 2004 20:46:00
Tuoreiden tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että verkkomainonta lunastaa vihdoinkin sille jo vuosia sitten asetetut odotukset. TNS-Gallupin keräämien tietojen mukaan verkkomainonnan euromääräinen kasvu oli helmikuussa 33,6% edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna. Lähtöarvot tosin ovat melko vaatimattomat, mutta trendi lienee selvä: Internet koetaan yhä enemmän varteenotettavaksi välineeksi myös markkinoinnissa.

Internet on mediana osoittautunut mainosalalle kuitenkin yllättävän vaikeaksi välineeksi. Vanhat mainonnan periaatteet, jotka lainattiin lähinnä perinteisistä medioista, eivät toimineetkaan verkossa. Tästä lienee räikeimpänä osoituksena ns. banneri-mainosten saavuttama suosio verkkomainonnan muotona vuosituhannen vaihteen "hulluina vuosina" ja niiden sittemmin kokema inflaatio.

Muistan vielä hyvin, miten ensimmäiset bannerimainokset tuntuivat aikoinaan alkeelliselta verkkomainonnan muodolta. Silti monet yritykset olivat valmiita uhraamaan niihin suuret määrät mainosmarkkoja tuntematta lainkaan niiden tehoa ja vaikuttavuutta. Edelleenkin bannerimainonnassa tuntuu mainonnan kohdentaminen olevan vaikeaa. Osittain tämä johtuu varmasti siitä, ettei verkon sisältötuotanto ole kehittynyt halutulla tavalla eikä riittävän vetovoimaisia ja kohdentamista helpottavia verkkobrändejä ole Suomeen liiemmmin syntynyt.

Verkkomarkkinoinnin tehokkain väline eli sähköposti on kärsinyt roskapostin aiheuttamasta negatiivisesta mielikuvasta sähköpostimainontaa kohtaan. Yritykset ovat hyvin varovaisia (ja syystäkin) sähköpostin käytössä markkinoinnin välineenä. Sähköposti olisi kuitenkin ylivoimainen väline asiakassuhdemarkkinoinnissa, jos siihen vain panostettaisiin riittävästi. Se palvelisi samalla sekä markkinoijan että asiakkaan tarpeita ja etuja.

Asiakkaan tarpeiden todellinen tunteminen ja riittävän tehokas mainonnan kohdentaminen ovat tässäkin asiassa ne avaintekijät, joiden avulla opt-in -sähköpostimainonta muutetaan roskapostista arvopostiksi.

 

Microsoftille jättisakot?


Thu Mar 18 2004 21:20:50

EU:n kilpailukomissaari on hylännyt Microsoftin sovittelutarjouksen kiistassa, joka koskee määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Microsoft saaneekin lähiaikoina jobinpostia Euroopasta, ja joutunee maksamaan roimat sakot multimediasoittimensa (Media Player) liian tiiviistä integroinnista Windows-käyttöjärjestelmään.

Tietysti maailman johtavalla ohjelmistojen valmistajalla on täysi oikeus kehittää omia sovelluksiaan kilpailemaan myös viihdeohjelmistojen markkinoilla. Microsoftin asema on kuitenkin erilainen muihin toimijoihin verrattuna ja tämän se on (tarkoituksella) unohtanut jo useita kertoja.

Käyttöjärjestelmän ja sovelluksien tiukassa integroinnissa on varmasti hyötynsä, minkä huomaa selvästi Applen hyvin toimivissa tuotteissa. Windowsin "kaatuiluthan" johtuvat usein muiden valmistajien sovellusohjelmien virheistä ja oheislaitteiden ajurien yhteensopimattomuudesta Windows-järjestelmään. Applen tavasta sisällyttää multimediaohjelmistojaan MacOS-käyttöjärjestelmäänsä ei kenelläkään ole kuitenkaan huomauttamista. Macin markkinaosuushan on maailmanlaajuisesti vain muutamien prosenttien luokkaa.

EU:n kilpailukomissaarilla ja hänen alaisillaan riittäisi kuitenkin paljon töitä myös EU:n alueella. Suomestakin löytyy vastaavia esimerkkejä. Kaupan keskusliikkeillä on ollut jo pitkään määräävä markkina-asema ketjuissa myytävien tuotteiden valinnassa. Pienten paikallisten tuottajien on usein mahdotonta edes neuvotella tuotteiden jakelusta, koska ketjujen tuotevalikoima on hyvin pitkälle keskusjohtoisesti määrätty. Edes ulkomaisen kilpailun tulo saksalaisen Lidlin muodossa ei saanut keskusliikkeitä reagoimaan kilpailuun muulla kuin hinnalla ja entisestään lisäämällä halpojen ulkomaisten tuotteiden tarjontaa. Milloinkahan kaupan keskusliikkeiden johdossa ymmärretään, että tuotevalikoima ja erityisesti paikallisen tarjonnan huomioiminen valikoimassa voi myös olla kilpailukeino?

 

Longhorn ja WinFS


Wed Mar 24 2004 22:19:32

Microsoftin seuraava Windows-versio, jota tässä vaiheessa Longhorniksi kutsutaan, sisältää sangen mielenkiintoisen uutuuden. Windowsin tiedostojärjestelmä kokee melkoisen muutoksen uuden WinFS-järjestelmän myötä. Microsoftin ilmoituksen mukaan tämä "kaikkein aikojen merkittävin Windows-julkistus" tapahtunee vuonna 2006.

Nykyäänhän Windowsissa, niinkuin monissa muissakin käyttöjärjestelmissä, tiedostojen hallinta perustuu kansio-rakenteeseen. Tiedostot tallennetaan kansioihin, joita lisätään helposti liikaa. Tiedostojen etsimiseen ja avaamiseen kuluu usein turhaa aikaa, varsinkin jos kansiorakenne koostuu useista alikansioista. Uusi WinFS perustuu kuitenkin täysin erilaiseen ajatteluun, jossa tiedostojen sijainnilla ei enää ole mitään merkitystä, vaan ne löydetään niihin liittyvien avainsanojen ja metadatan avulla. Kansiot muuttuvat tavallaan näkymiksi, joiden ominaisuuksia muuttamalla voimme tuoda näkyville tietokoneen kiintolevylle tai verkkoasemille tallennetut tiedostot.

Tällainen periaatehan on jo pienimuotoisesti käytössä joissakin sovellusohjelmissa. Esimerkiksi Operan M2-sähköpostiohjelmassa ei viestejä enää siirrellä ja tallenneta kansioihin vaan kaikki viestit ovat ikäänkuin yhdessä ja samassa kansiossa. Tähän kansioon voidaan sitten luoda eri kriteereillä ns. näkymiä, jotka vastaavat vanhanaikaisten sähköpostiohjelmien kansioita. "Kansiottoman" sähköpostiohjelman omaksumiseen kuluu hetken aikaa, mutta hyödyt huomaa pian. Sähköpostia ei tarvitse enää järjestellä vaan se tapahtuu automaattisesti.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Longhornissa sama asia toimii. Jos WinFS osoittautuu toimivaksi, se siirtää varmasti samalla historiaan Windowsissa edelleen kummittelevan Resurssienhallinnan.

Edit 16.9.2004: Microsoft ei oman ilmoituksensa mukaan lisääkään WinFS-tiedostojärjestelmää Longhorniin, vaan viivästyksistä johtuen sen eduista päästäneen nauttimaan vasta post-Longhorn -windowseissa...


PHP ja Crontab


Thu Mar 25 2004 14:53:26

Dynaamisten Web-sisältöjen toteutuksessa käytetään yhä enemmän palvelinpuolen skriptikieliä. HTML-kielen sekaan voidaan sijoittaa PHP- (tai ASP) -komentosarjoja, jotka suoritetaan palvelimella. Toiminnallisia ongelmia voi kuitenkin joskus aiheuttaa se, että PHP-komennot suoritetaan vain sivua ladattaessa. Sivun lataamisen ajastus crontabin avulla voi tällöin ratkaista ongelman.

Tällä ohjeella voit ajastaa php-sivun latautumaan säännöllisesti, jos palvelimella on cron-ajastus sallittu:

Kirjaudu palvelimelle ja lisää esim. emacsia käyttäen kotihakemistoosi tiedosto, joka sisältää ohjeet ajastukseen. Kirjoita tiedostoon seuraavat komennot:

MAILTO="oma@osoite.fi"
20 12 * * * /path/to/wget --spider -q http://url.to/script.php


JOSSA:

1. Ensimmäinen rivi ei ole pakollinen. Jos haluat, että tieto ajastettujen komentojen suorituksesta lähetetään sähköpostiisi, kirjoita siihen oma osoitteesi.

2. Toisen rivin alkuun lisätään suorituksen ajankohta muodossa:

minuutit tunnit päivä kuukausi viikonpäivä


Esimerkin 20 12 * * * suorittaa komennon joka päivä klo 12.20. Jokerimerkkiä (*) käyttämällä voit jättää minkä tahansa kohdan avoimeksi. Viikonpäivät merkitään numeroilla siten, että nolla on sunnuntai. Jos haluat määritellä esim. useita päiviä tai viikonpäiviä, erotetaan arvot pilkulla ilman välilyöntejä.

3. Ajankohdan jälkeen määritellään suoritettavan ohjelman nimi sekä hakemistopolku, josta se löytyy palvelimella. Esimerkissä käytetään wget-ohjelmaa, jonka avulla voi ladata sisältöä web-palvelimilta. Voit etsiä wget-ohjelmaa palvelimeltasi komennolla which wget.

4. Parametrit --spider ja -q ovat valinnaisia. Edellinen parametri muuttaa suoritustapaa siten, että php-tiedosto ainostaan ladataan palvelimella, mutta sitä ei siirretä kotihakemistoosi. PHP:n toimivuuden kannaltahan tärkeintä on vain saada sivu ladattua, jotta palvelin suorittaa PHP-komennot. Jälkimmäinen parametri puolestaan suorittaa toiminnon hiljaisesti eli siitä ei lähetetä tietoja sähköpostiosoitteeseesi. -q-parametri kannattaakin testausvaiheessa poistaa komentosarjasta.

5. Lopuksi määritellään ladattavan sivun URL-osoite.

Muista painaa viimeisen rivin jälkeen enteriä. Tallenna tiedosto kotihakemistoosi vapaavalintaisella nimellä (esim. cronfile.txt).

Kirjoita sen jälkeen komentokehotteeseen crontab cronfile.txt, jonka jälkeen palvelin on ajastettu suorittamaan haluamasi toiminnon.

Voit katsoa ajastettuja toimintoja antamalla komennon crontab -l ja poistaa ajastuksen komennolla crontab -r.

Huom! Jos teet myöhemmin muutoksia ajastusohjeet sisältävään cronfile.txt -tiedostoon, muista aina sen jälkeen antaa crontab cronfile.txt -komento. Vasta tämän jälkeen palvelin ottaa muutokset huomioon.


Open the Web


Wed Mar 31 2004 21:14:36

Internet Explorer on kiistatta suosituin Web-selain. Puolueettomia tilastotietoja web-selainten käyttäjämääristä löytyy mm. W3:n sivuilta. Verkkojulkaisujen suunnittelussa pitäisi kuitenkin muistaa huomioida myös muiden selainten käyttäjät.

Web-sivujen julkaisijan olisikin syytä testata sivunsa myös muilla selain-ohjelmilla ja vanhemmilla versioilla. Sivuston toimivuus eri selainversioilla on usein kompromissi käytettävyyden, saavutettavuuden ja halutun ulkoasun välillä (kohderyhmää unohtamatta). PC:lle voi asentaa eri selaimia (IE, Mozilla, Opera), mutta sivuston testaaminen muiden käyttöjärjestelmien osalta onkin hankalampaa.

Macintoshin uusi Safari-selain on yleinen MacOs X:n käyttäjillä. Voit testata sivujesi toimivuuden myös Safari-selaimessa kätevän iCapture-palvelun avulla. Tämä maksuton palvelu näyttää sivusi Safari-selaimessa ruutukaappauksen avulla. Esimerkiksi muissa uusissa selaimissa toimiva tavutusvihje (soft-hyphen) ei näköjään toimi Safarissa, kuten oheisen kuvan suurennos näyttää.

iCapture


Tyylien päivitys Wordissä


Thu Apr 08 2004 19:27:59

Tekstinkäsittelyohjelmien hyödyllisimpiä ominaisuuksia ovat tyylit, joiden avulla pitkienkin asiakirjojen muotoileminen helpottuu huomattavasti. Jos käytät Wordissä asiakirjamalleja ja tyylejä, olet varmasti joskus joutunut myöhemmin muuttamaan mallin muotoilutyylejä. Word ei kuitenkaan päivitä näitä muutoksia jo tehtyihin mallin mukaisiin asiakirjoihin, mikä aiheuttaa usein ylimääräistä työtä.

Tyylejä voi toki päivittää mallista aikaisemmin luotuun asiakirjaan Tyylien Järjestäjän avulla, mutta se on turhan työlästä. Jos haluaa päivittää vain osan tyyleistä, silloin se toki on käyttökelpoinen keino.

Tyylien päivittäminen asiakirjamallista on helpointa tehdä valitsemalla Työkalut-valikosta Mallit ja apuohjelmat, ja lisäämällä ruksin kohtaan Päivitä asiakirjatyylit automaattisesti.



Kun sen jälkeen hyväksyy muutokset OK-painikkeella, kopioidaan kaikki tyylit asiakirjamallista uudelleen. Tämän jälkeen kannattaa ehdottomasti poistaa automaattinen tyylien päivitys. Muutoin se saattaa aiheuttaa yllätyksiä, jos asiakirjamallia myöhemmin päivitetään.


DVD-levyjä paperista


Fri Apr 16 2004 21:58:23

Sony suunnittelee valmistavansa tulevaisuuden Blu-Ray DVD-levyjä paperiseoksesta. Näin valmistuskustannukset voidaan minimoida ja tietoturva paranee, kun käytöstä poistetut levyt voidaan helposti halkaista saksilla.

Sonyn edustajan puheita voisi helposti pitää myöhästyneenä aprillipäivän juttuna, mutta mikäli asiassa on perää, kokevat tietokoneiden tallennusvälineet jälleen kerran melkoisen vallankumouksen. Uusien paperisten Blu-Ray -levyjen tallennuskapasiteetti on noin 25 Gt, joten niille voidaan tallentaa jopa kaksi tuntia korkealaatuista High Definition -videokuvaa.

Sonyn tukema formaatti ei ilmeisesti ole kuitenkaan yhteensopiva nykyisen DVD-järjestelmän kanssa, mikä saattaa hidastaa sen käyttöönottoa. Samaa tekniikkaa tukevat tosin myös monet muut suuret valmistajat, joten siitä todennäköisesti tulee hallitseva formaatti.

Tavallisiin tallennustarpeisiin uusista DVD-levyistä tuskin on suurtakaan iloa, mutta videokuvan tallennuksessa ne saattavat merkitä sitä, että voimakkaasti pakattu videokuva oli vain välivaiheen tallennustapa. Paperisten DVD-levyjen luulisi sitä paitsi kelpaavan myös ympäristöjärjestöille!


Excel 2003


Sat Apr 24 2004 21:40:03

Microsoftin taulukkolaskentaohjelma Excel on ehtinyt jo versionumeroon 11. Excel onkin melkoinen nestori sovellusohjelmien joukossa; sen ensimmäinen versiohan julkaistiin jo vuonna 1987. Paljon on Excel ehtinyt näiden 17 vuoden aikana muuttua, mutta uusimman version erot edelliseen XP-versioon ovat varsin vähäiset. Monet uudistukset hyödyttävät lähinnä yrityskäyttäjiä, jotka toimivat Microsoftin palvelin-ympäristössä.

Näkyvin muutos Excelissä on uudistunut käyttöliittymän ulkoasu. Työkalurivit ovat tyylikkäämmät kuin aikaisemmassa versiossa, ne jopa mukautuvat käyttöjärjestelmän ikkunan väreihin:



Uusia peruskäyttäjää hyödyttäviä ominaisuuksia onkin sitten vähemmän. Joitakin tilastojen laatimisessa tarvittavia uusia funktioita on lisätty, samoin useiden taulukoiden keskinäinen vertailu on uudessa versiossa aikaisempaa helpompaa. Luetteloiden käsittelyyn on nyt myös tarjolla oma työkalurivinsä, joskin senkin hyödyllisyys perustuu lähinnä Excelin uuden tallennusmuodon XML:n käyttöön.

Yrityksissä ja organisaatioissa, joissa käytetään Microsoftin palvelinohjelmistoja, voidaan hyödyntää lisäksi uusia ryhmätyötoimintoja, kuten työkirjan (ja muiden projektiin liittyvien Office-dokumenttien) jakamista ryhmän käyttöön Sharepoint-palvelimilla. Excel-työkirjan uusi käyttöoikeuksien (Information Rights Management) valvontakin edellyttää palvelin-tukea.

Excelin käytettävyys ja ominaisuudet ovat olleet jo monissa vanhemmissakin versioissa huippuluokkaa. Ehkä juuri tästä syystä siitä on muodostunut taulukkolaskennan suosituin työväline. Uusin versio täyttää hyvin elinkaarensa kypsässä vaiheessa olevan tuotteen tunnusmerkit: Jos tuote on ominaisuuksiltaan riittävä nykyisiin tarpeisiin ja käy hyvin kaupaksi, sitä ei ole syytä radikaalisti muuttaa. Pienillä muutoksilla voidaan helposti venyttää sen elinkaarta. Tällaista tuotetta kutsutaan markkinoinnissa Lypsylehmäksi, joka aika oivallisesti kuvastaa Excelinkin asemaa Microsoftin tuotevalikoimassa!


Digital Rights Management


Wed May 05 2004 21:34:19

Digitaalisen aineiston verkkojakelun suojaksi kehitetyt Digital Rights Management -järjestelmät (DRM) hakevat yhä lopullista muotoaan. Applen musiikkisoittimen iTunesin uusin päivitys 4.5 kaventaa laillisen digitaalisen musiikin kuluttajan oikeuksia vähentämällä musiikin tallennuskertoja CD-levylle. Keskustelua on aiheuttanut musiikin verkkojakelun mahdollistama käyttöoikeuksien rajoittaminen jälkikäteen.

Aikaisemmassa iTunesin versiossa saman soittolistan saattoi kopioida kymmenelle CD-levylle, mutta uudessa ohjelmapäivityksessä tallennuskertoja sallitaan vain seitsemän. Sinänsä tämä on keskivertokäyttäjän kannalta merkityksetön muutos, mutta pulmalliseksi asian tekee se, että se vaikuttaa myös ennen päivitystä Applen Music Store -verkkokaupasta ostettuun musiikkiin. Käyttöoikeuksia rajoitetaan siis jälkikäteen taannehtivasti. Epävarmuutta käyttäjien keskuudessa aiheuttaa varmasti myös se, ettei muutoksesta kovin ISOIN KIRJAIMIN päivityksen asennuksen yhteydessä mainittu. Vähennetäänkö seuraavassa ohjelmapäivityksessä oikeuksia entisestään, niin ettei loppujen lopuksi laillisesti verkkokaupasta ostettua musiikkia voi kuunnella enää kuin tietokoneella ja silläkin vain rajatun ajan?

Toivottavasti näin ei käy, koska silloin lupaavasti alkanut musiikin verkkojakelu tyrehtyisi täysin ja verkkopiratismi kukoistaisi entistä enemmän.

Vähän samasta asiasta on kyse myös uuden Office 2003 -ohjelmiston pakkopäivityksessä, jonka Microsoft julkaisi hiljaisuudessa alkuvuodesta. Windowsin tietoturvapäitysten yhteydessä muutettiin käyttäjän tietämättä Officen käyttämän Bookshelf Symbol 7 -fontin sisältöä. Kyseinen fontti sisältää erilaisia symboleja, joiden joukossa olivat myös hakaristi ja daavidin tähti. Joidenkin tahojen kiivaan painostuksen vuoksi Microsoft päivitti fontin niin, että uudesta versiosta poistettiin nämä pahennusta aiheuttaneet merkit. Mitähän seuraava päivitys vie mennessään, oikoluvun vai Georgia-fontin, jonka nimi voidaan liittää johonkin muuhunkin kuin tekstinkäsittelyyn?

:smile:


Word 2003


Sat May 08 2004 17:31:21

Tekstinkäsittelyohjelmien kiistaton kuningas, Microsoft Word, on uusimman päivityksen jälkeen lähes sama työkalu kuin aiemmissakin versioissa. Virtaviivaistetun käyttöliittymän lisäksi uusia ominaisuuksia löytyy niukasti ja niistäkin osa sellaisia, jotka ainakin aluksi tuntuvat hidastavan Wordin käyttöön tottunutta tekstinikkaria.

Word 2003:ssa laajennetaan jo edellisestä versiosta tutun Tehtäväruudun käyttöä. Nyt yhä suurempi osa valintaikkunoista on korvattu Tehtäväruudussa tapahtuvilla valinnoilla. Tästä on se etu, että asiakirja säilyy aktiivisena valintojen ajan. Aiemminhan valintaikkunan avaaminen esti asiakirjan muokkauksen samanaikaisesti. Kunhan Tehtäväruudun käyttöön tottuu, siitä on varmasti todellista hyötyä. Erityisesti tyylien määrittely asiakirjaan on Tehtäväruudun ansiosta nyt monin kerroin helpompaa kuin ennen.

Päinvastaisiakin esimerkkejä tosin löytyy: Leikekuvakirjaston mukauttaminen Tehtäväruutuun on mielestäni epäonnistunut ratkaisu. Oletusarvoisesti Leikekuvakirjasto hakee ClipArt-kuvia nyt myös verkosta Microsoftin Office-sivustolta, mikä kestää usein aivan liian kauan. Lisäksi ClipArt-kuvien etsiminen toimii nyt hakusanojen avulla, mikä ei kaikissa tilanteissa ole se helpoin ja havainnollisin tapa.

Yksi kätevä ominaisuus uudessa Wordissa on ns. Lukutila, jossa Word näyttää asiakirjan ruudulla samaan tapaan kuin Acrobat Reader eli käyttäjä voi valita joko sivunäkymän tai aukeama-näkymän ja Word mukauttaa tekstin siten, että se on mahdollisimman luettavaa ruudulla. Tämän ominaisuuden tarkoituksena on vähentää tarvetta asiakirjan tulostamiseen ja koevedosten tarkasteluun:



Osa uusista ominaisuuksista on sellaisia, jotka vaativat Microsoftin Sharepoint Services -palvelun tukea. Näinollen esimerkiksi asiakirjojen jakaminen työryhmän kesken palvelimella ja asiakirjan käyttöoikeuksien määrittely (IRM) vaativat toimiakseen Microsoftin palvelinympäristöä.

PS. Vihdoinkin Wordissa toimii ei-yhtenäisten alueiden valinta Ctrl-näppäimellä!
Opera 7.5

Tue May 18 2004 10:17:05

Operan Web-selaimesta julkaistiin viime viikolla versio 7.5. Lähes puoli vuotta kestänyt kehittely- ja testausvaihe näyttää tuottaneen varsin toimivan lopputuloksen. Opera on jo pitkään ollut edelläkävijä standardeihin perustuvien web-selainten kehittelyssä. Uusin versio julkaistiin samanaikaisesti sekä Windows- Linux- että MacOS X -alustoille. Myös matkapuhelimiin räätälöity Opera-versio päivitettiin.

Opera 7.5 sisältää uusia mielenkiintoisia ominaisuuksia:

- RSS-tuki Operan sähköpostiohjelmassa (RSS Feeds).
- Chat-sovellus integroituna selaimeen.
- Uusittu, täysin mukautettava käyttöliittymä.
- Tehokas haku sähköpostiviesteistä (Full Text Search).

Eniten uudessa versiossa on panostettu käyttäjän tarpeisiin mukautuvaan käyttöliittymään ja M2-sähköpostiohjelmaan, jota uudessa versiossa kutsutaan nimellä Opera Mail. Sähköpostiohjelma käsittelee tehokkaammin mbox-tiedostoja ja löytää erittäin nopeasti sähköpostiviestejä hakusanojen avulla. Opera Mailin oppiva roskapostisuodatin on myös entistä tarkempi. Ohjelman päivityksen jälkeen ei saapuneiden viestien näkymässä ole ollut yhtään roskapostia, vaan ne kaikki on asianmukaisesti suodatettu roskaposti-näkymään. Opera Mailin tapa järjestellä automaattisesti viestejä eri näkymiin käyttäjän kriteerien mukaisesti selkeyttää sähköpostin hallintaa merkittävästi. Lisäksi viestejä voi merkitä helpommin ja monipuolisemmin kuin esimerkiksi Outlookissa. RSS-tuen lisääminen helpottaa yhä yleistyvien RSS-syötteiden seurantaa (RSS-syötteistä löytyy esimerkkejä mm. Reutersin sivuilta).

Chat-sovellus lienee monelle käyttäjälle turha, mutta toteutukseltaan sekin on varsin mallikelpoinen: yksinkertainen ja toimiva.

Uusien ominaisuuksien lisäksi Operassa on mm. parannettu CSS-tukea sekä korjattu joitain JavaScript-tuen puutteita. Aikaisemmin Operan käyttäjiä kiusasi se, että jotkin web-palvelut toimivat huonosti Operan selaimilla. Ne oli optimoitu Internet Explorerille ja hyödynsivät yksipuolisesti Microsoftin teknologiaa, mm. ActiveX-komponentteja. Tällaisten sivustojen osuus on kuitenkin onneksi vähenemässä ja nykyään näihin ongelmiin törmää enää harvoin. Microsoftin Office Online -sivusto sekä osa Macromedian web-sivustosta tuottavat edelleen Operan käyttäjälle ongelmia.


Verkkolehdet


Wed May 19 2004 22:15:09

Yhä useampi suomalainenkin sanomalehti julkaisee koko sisältönsä myös sähköisessä muodossa verkkolehtenä. Viimeisimpänä digitaalisen julkaisun aikakauteen on siirtynyt Tampereella ilmestyvä Aamulehti. Hesarin verkkoversio on ollut käytössä jo lähes vuoden ajan. Tyypillistä verkkolehtien lanseeraukselle on se, ettei niiden oletetakaan olevan kannattavaa liiketoimintaa...

Tämä lyhytnäköisyys varmasti on osaltaan vaikuttanut verkkolehtien käytännön toteutuksen puutteisiin. Jos digitaalinen julkaisu koetaan "pakkopullana", ei sen kehittämiseen käytetä riittävästi voimavaroja.

Helsingin Sanomien verkkoversio on lukijan kannalta selkeä ja helppokäyttöinen. Puhtaasti tekstimuotoiset uutiset ovat helpommin luettavissa kuin Alma Median omaksumassa "Näköispainos"-verkkolehdessä. Hesarin toteutuksen puutteita ovat lähinnä ilmoitusaineiston puuttuminen verkkoversiosta sekä liian myöhäinen julkaisuajankohta (arkisin klo 8.00 ja viikonloppuisin klo 9.00). Hesari perustelee asiaa verkkojulkaisun tuottamalla ylimääräisellä työllä, joka voidaan aloittaa vasta paperiversion painamisen jälkeen. Perustelu tuntuu oudolta, kun ottaa huomioon sen, että kyse on Suomen suurimmasta sanomalehdestä, jolla lienee varaa nykyteknologian täysipainoiseen hyödyntämiseen myös verkkojulkaisuissa. Kaiken lisäksi verkkohesaria vaivaa usein toistuva julkaisun myöhästyminen teknisten ongelmien vuoksi.

Aamulehden verkkoversion ongelmina ovat käytettävyys ja hinnoittelu. Aineiston läpikäyminen sivuja selaamalla ja uutista hiirellä osoittamalla on hidasta ja hankalaa. Jos sivuja voisi PDF-tiedoston tapaan suurentaa, voisi palvelu olla käyttäjäystävällisempi. Aamulehden verkkoversion hinnoittelu ei kannusta sen käyttöön. Lehden painamisen ja jakelun aiheuttamista kuluista koituvat säästöt tulisi edes jotenkin jakaa tilaajan ja julkaisijan kesken. Nyt verkkoversion ja kestotilauksen hinta on lähes sama. Helsingin Sanomat on hinnoitellut verkkolehtensä huomattavasti tilaajaystävällisemmin. Ehkäpä Aamulehden verkkoversion varsinaisena kohderyhmänä ovat ne, joiden on muutoin vaikea lehteä tilata eli lähinnä ulkomailla asuvat suomalaiset. Nykyisellä hinnoittelulla verkkoversio ei ainakaan syö perinteisen lehden tilaajakantaa. Aamulehden eduksi on tosin todettava, että sen verkkoversio sisältää kaiken julkaistun aineiston, myös mainokset ja muut ilmoitukset, mikä on "näköispainoksen" selkeä etu Hesariin nähden.

Aamulehden tilausmalli eroaa lisäksi Hesarista siinä, että lehteä ei tilata perinteiseen tapaan tilausjaksoittain vaan yksittäisnumeroina, jotka voi lukea milloin haluaa. Aamulehden verkkoversion tilaajana ei siis tarvitse maksaa niistä päivistä, jolloin ei ehdi tai ole mahdollisuutta lukea lehteä. Tämän sinänsä hyödyllisen ominaisuuden käyttökelpoisuutta vähentää tosin merkittävästi se, että lehti pitää lukea kokonaan samalla käyttökerralla. Jos lehden sivuille kirjautuu uudelleen saman päivän aikana, Aamulehti laskee sen uudeksi käyttökerraksi, joka vähentää lukuoikeuksia...

Helsingin Sanomat
Aamulehti (maksuton kokeilu 14.6.2004 saakka)


Dreamweaver MX 2004


Mon May 31 2004 06:10:32

Web-julkaisujen hallintaan tarkoitetun Dreamweaverin uusin versio julkaistiin viime syksynä Studio MX -ohjelmistopaketin päivityksen yhteydessä. Vaikka Dreamweaverin päivitystahti onkin ollut viime aikoina turhan tiivis, ei kyseessä ole pelkkä "kasvojen kohotus". DW MX 2004 on selkeästi edeltäjiään parempi.

Web-sivujen tuottamiseen ja hallintaan suunnattujen sovellusohjelmien uusimmat versiot parantavat erityisesti niitä ominaisuuksia, joita tarvitaan perinteisessä "koodin muokkauksessa". Dreamweaverissakin on parannettu ns. koodivihjeitä, jotka täydentävät automaattisesti käyttäjän HTML-näkymässä kirjoittamia komentoja. Tämä varsin kätevä toiminto ulottuu nyt myös CSS-tyyleihin.

Ehkä suurin ero aiempiin versioihin nähden on CSS-tyylimäärittelyjen entistä keskeisempi rooli ohjelmassa. Nyt jopa sivun ominaisuuksien määrittelyt (sivun taustaväri ja linkkien värimäärittelyt) tehdään sivulle CSS-tyyleinä. Aikaisemmissa versioissa ollut suorien HTML-tyylien tallennus on jätetty kokonaan pois, mikä selkeyttää ohjelman käyttöä ja toimintaperiaatteita. DW MX 2004 sisältää myös varsin monipuolisen CSS-editorin, jolla tyylisääntöjen ominaisuuksia voi helposti muuttaa. Varsinaisille CSS-tyylieditoreille (kuten TopStyle Pro) se ei helppoudessa ja monipuolisuudessa vedä vertoja, mutta peruskäyttöön lienee riittävä. Ja ehdottomasti se on parempi kuin Microsoftin FrontPagessa.

FrontPagen uusin versio 2003 koetaan ilmeisesti Macromedian leirissä jo varteenotettavana kilpailijana, koska kaksi FrontPagen keskeistä ominaisuutta on imitoitu Dreamweaverin arsenaaliin:

  • Kuvia voi nyt käsitellä suoraan Dreamweaverissa samaan tapaan kuin FrontPagessa. Pienet muutokset kuten rajaukset ja kontrastin säätö voidaan tehdä Ominaisuudet-paletin avulla, kunhan Macromedian Fireworks kuvankäsittely-ohjelma on asennettu koneelle.

  • Wordistä ja Excelistä voi tuoda tekstiä ja taulukoita muotoilut säilyttäen nyt myös Dreamweaveriin. Tästä ominaisuudesta tosin FrontPagessakin on lähinnä haittaa. Muotoilujen säilyttäminen sotkee HTML-koodia ja aiheuttaa usein vaikeuksia sivun muotoiluun.Ohjelman tekninen toimivuus on myös parantunut. Uusin versio tukee suojattuja SFTP-yhteyksiä tiedostojen julkaisussa ja siirrossa. XML- ja ASP.net -tukea on parannettu. Ohjelmassa voi lisäksi käyttää täyttä Unicode-merkistöä.



Taulukon solut ja CSS


Tue Jun 08 2004 12:51:44

CSS-tyylimäärittelyjen avulla voidaan muotoilla yhdenmukaisesti web-sivuston taulukot. Tavanomaisten taustavärin ja reunojen muotoilun lisäksi myös pseudoluokkaa :hover voi käyttää taulukossa. Hover-tila määrittelee solun ulkoasun hiiren osoittimen siirtyessä taulukon solun päälle. Näin voit parantaa varsinkin sellaisten pitkien taulukoiden luettavuutta, joissa on monia sarakkeita.

Hover-tila ei tosin toimi Internet Explorerissa suoraan taulukon riveihin tai soluihin määritettynä, joten apuna pitää käyttää hieman Javascript-komentoja. Operassa ja Mozillassa Hover toimii kuten standardi edellyttää.

{nl}{nl}{nl}{nl}

Internet Explorer


{nl}{nl}Internet Explorer tukee Hover-tilaa vain ankkureissa <a> eli linkeissä. Tämän takia taulukon solun taustavärin muuttaminen Hover-luokan avulla pitää tehdä käyttäen Javascriptiä, joka reagoi hiiren osoittimen liikkeisiin ja vaihtaa elementin luokan <class> sen mukaisesti:

{nl}{nl}















Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque magna. Nunc a tortor. Maecenas mi.123
Quisque in leo nec nisl mollis iaculis. Aenean eu ipsum. Vivamus eget wisi fermentum nisl.123

{nl}{nl}{nl}

{nl}{nl}
{nl}

HTML{nl} <tr class="out" onmouseover="this.className='over'" {nl}onmouseout="this.className='out'">

{nl}{nl}
{nl}

CSS{nl}{nl} tr.out { {nl}{nl}background-color: white; {nl}{nl}} {nl}tr.over { {nl}{nl}background-color: #EDEDF4; {nl}{nl}}{nl}

{nl}
{nl}Huom! Tämä tapa taulukon solujen taustavärin määrittelyyn Hover-tilan avulla toimii kaikissa Javascriptiä tukevissa WWW-selaimissa.

{nl}{nl}

Opera ja Mozilla


{nl}{nl}CSS 2.1 -määrittelyjen mukaisesti Hover-tilan pitäisi toimia myös muissa Web-sivun elementeissä kuin ankkureissa <a>. Opera ja Mozilla tukevatkin Hover-luokkaa suoraan taulukon rivin tyylisääntönä:

{nl}{nl}

{nl}{nl}
{nl}















Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque magna. Nunc a tortor. Maecenas mi.123
Quisque in leo nec nisl mollis iaculis. Aenean eu ipsum. Vivamus eget wisi fermentum nisl.123

{nl}{nl}{nl}

{nl} {nl}{nl}
{nl}

HTML{nl} <table class="hovercolor">{nl}<tr><td></td></tr></table>

{nl}{nl}{nl}
{nl}

CSS{nl} table.hovercolor tr:hover {{nl}background-color:#EDEDF4; color:red;}{nl}


Osoitetarrojen postinumerot


Tue Jun 22 2004 18:59:15

Wordin Yhdistä-toiminto (Mail Merge) on kätevä tapa tulostaa osoitetarroja tai personoituja joukkokirjeitä. Yleensä yhdistämistoiminnossa tarvittava osoitteisto tuotetaan Excelin taulukkoon, jossa postinumeron sisältävät solut muotoillaan siten, että Excel hyväksyy tarvittaessa nollia postinumeron alkuun. Numeromuotoilu ei kuitenkaan jostain syystä välity yhdistämistoiminnon jälkeen osoitetarroihin, vaan nollat putoavat postinumeron alusta pois.

Jos postinumeroja sisältävät solut on muotoiltu Excelissä numeromuotoilulla Erikoismuotoilu --> Postinumero, hävittää yhdistämistoiminto nollat postinumeroiden edestä. Asian voisi korjata siten, että muotoilisi solut Excelissä teksti-soluiksi, mutta nollat voi palauttaa postinumeroihin myös yhdistämistoiminnon aikana.

Kun osoitetarroihin on määritelty haluttu asettelu kenttäkoodien avulla, voidaan kenttäkoodeja muokata klikkaamalla hiiren kakkospainikkeella kentän päältä ja valitsemalla Näytä tai piilota kenttäkoodit, jolloin Word näyttää halutun kentän koodit aaltosulkujen sisällä:



Lisäämällä postinumero-kentän loppuun \# "00000", voidaan kenttä määritellä esittämään sisältönsä viisinumeroisena ja nolla-alkuisena. Kenttäkoodit voi piilottaa samalla tavalla kuin ne otettiin näkyviin (tai näppäinyhdistelmällä Alt+F9). Tämän korjauksen ansiosta voit käyttää Excel-taulukkoa yhdistämistoiminnon lähdetiedostona postinumero-muotoilun säilyttäen.


Ilmaisohjelmia


Tue Jul 27 2004 09:42:41

Joskus ohjelmistotalojen vaihtaessa omistajaa käy niin, että niiden tuotteet tulevat lyhyeksi ajaksi ilmaisjakeluun. Kesän aikana näin on käynyt mm. digikuvien järjestelyyn ja esittämiseen tarkoitetulle Picasa-ohjelmalle ja vektorimuotoista grafiikkaa tuottavalle Expressionille. Molemmat ovat varsin käyttökelpoisia sovellusohjelmia.

Picasa
Google on ostanut Picasa-ohjelmiston valmistajan. Picasa indeksoi kätevästi tietokoneen kovalevyltä löytyvän digitaalisen aineiston albumeihin. Kuvia voi kevyesti korjailla ja muokata. Kuviin voi lisätä avainsanoja haun helpottamiseksi. Kuva-albumit voi myös esittää diashowna tai tallentaa web-kuvagalleriaksi. Picasan hinta oli aikaisemmin noin 30 €, mutta yritysoston myötä Google tarjoaa tuotetta nyt ilmaiseksi:

Picasa

Expression

Microsoft on puolestaan vahvistanut osaamistaan vektorigrafiikassa hankkimalla siipiensä suojiin Hong Kongilaisen ohjelmistovalmistajan Creature Housen. Yrityksen tunnetuin tuote on Expression piirto-ohjelma, jonka avulla voi vektorigrafiikkaa tuottaa huomattavasti monipuolisemmin kuin perinteisillä Freehandilla tai Illustratorilla. Expressionissa työskentely perustuu erilaisten sivellinten käyttöön aivan kuten monissa vastaavissa pistegrafiikkaohjelmissa (esim. Corelin Painter). Expressionissa piirtojälkeä voi kuitenkin muokata myöhemmin yhtä helposti kuin mitä tahansa vektorigrafiikkaa. Itse maksoin Expressionin edellisestä versiosta muutama vuosi sitten n. 170 €, mutta nyt Microsoft jakaa Expressionin uutta versiota ilmaiseksi osoitteessa:

Expression 3

 

Office 2003 SP1


Wed Aug 18 2004 21:48:20

Microsoftin toimisto-ohjelmien uusimpaan versioon 2003 on julkaistu päivityspaketti SP1. Päivitys korjaa Office 2003:n julkistamisen jälkeen havaittuja ohjelmavirheitä, joten sen asentaminen on suositeltavaa. Normaalissa päivittäisessä käytössä näihin ohjelmavirheisiin tosin tuskin törmää. Ehkäpä näkyvin muutos onkin eräässä Wordin valintaikkunassa, josta puuttui Ok-painike. Muutokset piti aiemmin hyväksyä Peruuta-painikkeella...

Joko Office-ohjelmistot ovat niin kypsässä iässä, ettei virheitä liiemmin enää ilmene tai sitten Microsoftilla on alettu tehdä huolellisempaa työtä. Joka tapauksessa Office 2003 SP1:n korjausluettelo on huomattavasti lyhyempi kuin aiemmissa versioissa. Ohjelmiston päivittäminenkin sujuu paljon helpommin kuin edellisellä kerralla. Office Update -sivustolta ladattu päivitys asentui koneelle jopa ilman asennus-CD:n veivaamista CD-asemassa.

Office Update -sivusto (Huom! Käytä Internet Explorer -selainta).

Office 2003 SP1 korjaukset PDF, 35 kt.


Virtual Painter 4


Fri Aug 20 2004 19:11:19

Jasc Software on julkaissut lisensoimastaan Virtual Painterista tuoreen version. Virtual Painter on ns. plug-in -ohjelma, jonka avulla kuvankäsittelyohjelmiin voi lisätä uusia toimintoja. Virtual Painter tarjoaa mielenkiintoisia suotimia, joilla digikuvista voi luoda aidon tuntuisia taidejäljitelmiä, mutta sillä on myös hyötykäyttöä pistegrafiikan muuntamisessa vektorimuotoon.|Jasc Software on julkaissut lisensoimastaan Virtual Painterista tuoreen version. Virtual Painter on ns. plug-in -ohjelmisto, jonka avulla kuvankäsittelyohjelmiin saa lisätoimintoja. Virtual Painter tarjoaa mielenkiintoisia suotimia, joilla digikuvista voi luoda aidon tuntuisia taidejäljitelmiä, mutta sillä on myös hyötykäyttöä pistegrafiikan muuntamisessa vektorimuotoon.

Virtual Painter vaatii siis toimiakseen jonkin isäntäohjelman. Kaikki yleisimmät kuvankäsittelyohjelmat tukevat Adoben kehittämää plug-in -tekniikkaa, joten Virtual Painteria voi käyttää mm. Paint Shop Pro:ssa, Photoshopissa tai Corelin PhotoPaintissa. Käyttöliittymältään Virtual Painter on hyvin helppo ja yksinkertainen, mikä tarkoittaa myös sitä, ettei suotimien toimintatapaan voi suuremmin vaikuttaa. Uudessa versiossa on yhteensä 16 eri suodinta, joskin uudet suotimet vaikuttavat lähinnä aikaisempien muunnelluilta kopioilta.

Hauskojen kuvaefektien lisäksi Virtual Painteria voi käyttää avuksi pistegrafiikan muuntamisessa vektorimuotoon. Tätä ns. Tracing-toimintoa käyttäen vektorigrafiikka-ohjelma pyrkii jäljittelemään bittikarttakuvaa muuntamalla värillisten alueiden reunaviivat vektoreiksi. Tavallisesta valokuvasta reunaviivojen jäljittely tuottaa usein huonon tuloksen; vektorigrafiikkakuvasta muodostuu sekava tai sen tiedostokoko kasvaa liian suureksi. Virtual Painteria voisi käyttää tällaisissa tapauksissa valokuvan yksinkertaistamiseen, jonka jälkeen vektorimuunnos on helpompi suorittaa (esimerkki: omena.swf, 29 kt).

Virtual Painter 4











Original:Airbrush:
Drawing:Color Pencil:


Real Harmony??


Fri Aug 20 2004 20:53:17

RealNetworksin RealPlayer yrittää puolustaa asemiaan suosituimpana musiikkiohjelmistona julkaisemalla Harmony-sovelluksen, jolla RealNetworksin online-musiikkikaupasta ostettua musiikkia voi kuunnella Applen iPod-soittimella. Apple ei kuitenkaan ole lisensoinut omaa FairPlay-kopioinninesto-ohjelmaansa kenellekään ja RealNetworksin uusimpaan koukkaukseen suhtaudutaankin Applen leirissä nuivasti.

RealNetworksin huolen ymmärtää. Vielä jonkin aikaa sitten RealPlayer oli edistyksellisin ohjelmisto, joka yhdisti tietokoneen ja musiikin. Nokian lisensoitua RealPlayerin kännyköihinsä, uskoin minäkin Realin voittokulkuun. Nyt arvio on osoittautunut melkoisen vääräksi.

Applen iTunesin jälkeen digitaalisen musiikin jakelun markkinat ovat muuttuneet täysin. Jopa isot levy-yhtiöt joutuvat piratismin pelossa suostumaan Applen sanelemiin jakeluehtoihin. RealPlayerin etsikkoaika digitaalisen musiikin edelläkävijänä on siis ohi ja siihen on monia syitä.

Yksi keskeisimmistä syistä on se, että RealPlayer on aina ollut ns. "Bloatwarea" eli asennuksen yhteydessä käyttäjän koneelle on väkisin ujutettu monia ylimääräisiä sovellusohjelmia. Peruskäyttäjä ei yleensä vaivaudu lukemaan ilmoituksia lisäohjelmien asentamisesta. RealPlayerin asennuksen jälkeen moni onkin tuskastunut ruudulle hyppiviin mainoksiin tai kehoituksiin Realin tiheästi toistuvista ohjelmapäivityksistä. Selkokielellä sanottuna RealPlayer on huono ohjelma.

Tapa, jolla RealNetworks puolustaa katoavaa markkinaosuuttaan, kertoo paljon yrityksen arvoista. Applehan syytti vastineessaan RealNetworksia jopa hakkereiden toimintatapojen omaksumisesta liiketoiminnassaan, mikä ei liene kovin kaukaa haettu vertaus...

PS. Applen MusicStoren lanseerausta odotellaan Suomeen lokakuun tietämissä. Harmi, että Motorola on jo napannut Nokian edestä "Ison Kalan" integroimalla iTunesin matkapuhelimiinsa. Nokian vahva sitoutuminen avoimiin järjestelmiin voi vielä osoittautua virhearvioinniksi.

Apple iTunes
iTunes 4 Review (Arkisto)


Browse Happy


Wed Aug 25 2004 21:23:17

The Web Standards Project kampanjoi tietoturvallisemman ja "yhteisiä pelisääntöjä" eli standardeja noudattavamman webin puolesta julkaisemalla Browse Happy -sivuston, jonka tarkoituksena on kannustaa Internetin käyttäjiä vaihtamaan web-selaimensa Internet Explorerista Mozillaan, Firefoxiin, Operaan tai Safariin.

Kampanjan idea on sinänsä hyvä, mutta kylmä tosiasia on se, että suurin osa Internetin käyttäjistä viisveisaavat siitä, mitä web-selainta käyttävät, kunhan halutut palvelut ja sivut toimivat. Harva peruskäyttäjä on valmis vaihtamaan tutun Explorerin uuteen "webin käyttöliittymään" pelkästään sen takia, että web-sivustojen suunnittelijoilla olisi paremmat mahdollisuudet sisällön esittämiseen tai Internetin käyttö olisi tietoturvallisempaa.

Eiköhän tässä uudessa "selain-sodassa" käy kuitenkin niin, että se joka kehittää innovatiivisimpia uusia ratkaisuja verkkojulkaisuuun on Voittaja. Browse Happy -luonteiset kampanjat puoltavat paikkaansa lähes monopolistisessa markkinatilanteessa niin pitkään, kunnes Internet Explorerin (ja Microsoftin) määräävä markkina-asema on käytännössä kumottu. Ja siihen ei tuomioistuimien päätöksillä ole mitään vaikutusta. Siihen voi vaikuttaa vain yksittäinen verkon käyttäjä valinnoillaan eli Sinä ja Minä.

PS. Microsoft ei ole määräävän markkina-aseman saavutettuaan vaivautunut kehittämään Internet Explorer -selaintaan, koska siihen ei ole ollut mitään syytä. Tämän takia Internetin sisältöpalveluiden ja koko verkon kehitys vaarantuu tai ainakin hidastuu. Microsoftin ilmoituksen mukaan seuraava Internet Explorerin päivitys tehdään vasta seuraavan Windows-päivityksen (Longhorn) yhteydessä eli aikaisintaan vuonna 2006.


Flash Paper


Sat Aug 28 2004 13:03:17

Macromedia on julkaissut mielenkiintoisen uuden tuotteen helpottamaan asiakirjojen julkaisua verkkosivuilla. Flash Paper on tulostinajuri, jolla mistä tahansa sovellusohjelmasta voidaan tulostaa tiedostoja Flash-muotoon, jotka voidaan esittää suoraan web-sivulla Flash Playerin avulla. "Flash-paperin" etuina ovat mm. kompakti koko, asiakirjan upotus web-sivulle linkin sijaan sekä käyttöjärjestelmä- ja päätelaiteriippumattomuus.

Oikeastaan Flash Paper on jo vanha tuote, koska siitä julkaistiin juuri vastikään uusi versio 2. Sen käyttö on kuitenkin ollut tähän saakka vähäistä siinä ilmenneiden tulostusongelmien ja muiden puutteiden takia. Uudessa versiossa näihin ongelmiin on kiinnitetty erityistä huomiota ja niinpä sovellukseen on lisätty mm. mahdollisuus tekstihakuun asiakirjasta sekä mahdollisuus tekstin kopiointiin leikepöydälle. Tosin nämä uudet ominaisuudet vaativat käyttäjältä tuoreimman Flash Player 7 -version.

Uusi versio integroituu osaksi Microsoft-ohjelmia tarjoten Wordissä, Excelissä sekä Powerpointissa tulostuksen suoraan Flash Paper -ohjelmavalikosta, jonka se näihin ohjelmiin lisää Adoben Acrobatin tapaan. Flash Paper tarjoaa myös mahdollisuuden suojattujen PDF-tiedostojen tuottamiseen. Tämä onkin tärkeä vaihtoehto, koska Flash-muotoon tuotettuja asiakirjoja ei suositella lähetettäväksi sähköpostin liitteenä. Flash-muotoiset asiakirjat toimivat vain web-selaimessa liitettynä web-sivuihin tai itsenäisessä Flash Playerissä, joka löytyy lähinnä vain Flash-ohjelman käyttäjiltä.

Flash Paper on hyvä vaihtoehto PDF-tiedostojen käytölle web-sivuilla. PDF-tiedostothan yleensä linkitetään sivuille, jolloin lukuohjelman avaamiseen kuluu aikaa. Flash Paperilla tuotetut asiakirjat sen sijaan ovat heti luettavissa ja niiden käsittely on helppoa intuitiivisen työkalurivin avulla:

Sama asiakirja PDF-muodossa (85kt). Flash Paper -version tiedostokoko on 71kt.

Flash Paper on saatavissa Macromedian verkkokaupasta ja sen hinta on 79 €.

 

Uusi iMac G5


Wed Sep 01 2004 22:43:36



Apple on vihdoin julkistanut uuden mallinsa iMac-pöytätietokoneestaan, jonka sisältä löytyy tehokas G5-prosessori. Uudessa mallissa keskusyksikkö on upotettu litteän näytön taakse, jolloin lopputuloksena on todella kompaktin kokoinen tietokone. Näytön (ja siis koko tietokoneen) voi jopa halutessaan ripustaa seinälle. Uusi design ei kuitenkaan ole saanut varauksetonta suosiota.

Apple Computer on aina ollut edelläkävijän maineessa; jopa niin paljon, että Applella oli pokeria levittää uusimman Tiger-käyttöjärjestelmänsä Preview-tilaisuudessa sloganeita kuten: Redmond, start your photocopiers... (viitaten Microsoftin haluun kopioida Applen innovaatioita).

Uuden iMacin muotoilu ei ehkä kuitenkaan ole niin silmiähivelevää kuin edellisen iMacin, jossa pyöreästä keskusyksiköstä lähtevän metallinvärisen varren päässä oli litteä 17-tuuman näyttö. Musiikkisoitin iPodin menestyksen hullaannuttamana Applen design-osasto on pyrkinyt jäljittelemään uudessa iMacissa samoja muotoilulinjoja. Pieni koko on hieno saavutus sinänsä, mutta vasta käyttäjien kokemukset kertovat, miten All-in-One toimii käytännössä.

Hienon kuoren alla on kuitenkin melkoinen määrä huipputekniikkaa: MacOs Panther-käyttöjärjestelmä, SuperDrive-tallennusasema, kattavat liitännät, iLife04-ohjelmistopaketti digitaalisen median käsittelyyn ym.

Uusi iMac on saatavissa kolmessa eri kokoonpanossa: 17-tuuman 1,6 GHz G5-prosessorista 20-tuuman 1,8 GHz G5-prosessoriin. iMac G5:n hinnoittelu on Applelle epätyypillisesti suhteellisen kukkaroystävällinen: Uudet mallit maksavat 1400 eurosta 2000 euroon. Apple haluaa selvästi kosiskella iPodin Windows-käyttäjiä Switch-kampanjansa pariin. Ja mikä ettei, onhan MacOS X monessa suhteessa ylivoimainen Windowsiin nähden.

Apple iMac G5

 

Roskapostisuodattimet


Tue Sep 14 2004 21:09:41

Yhä lisääntyvää roskapostia vastaan on otettu järeät aseet käyttöön. Viimeksi isoista Internet-palveluntarjoajista Elisa ilmoitti alkavansa suodattaa saapuvaa viestiliikennettä poistamalla asiakkaille saapuvasta sähköpostista tunnettujen roskapostittajien viestit. Pyrkimys turhan viestiliikenteen rajoittamiseen on oikeutettu ja aiheellinen, mutta samalla se tuo mukanaan uuden ongelman: Sähköpostiviestien perillemeno ei ole enää yhtä luotettavaa kuin aiemmin.|Yhä lisääntyvää roskapostia vastaan on otettu järeät aseet käyttöön. Viimeksi isoista Internet-palveluntarjoajista Elisa ilmoitti alkavansa suodattaa saapuvaa viestiliikennettä poistamalla asiakkaille saapuvasta sähköpostista tunnettujen roskapostittajien viestit. Pyrkimys turhan viestiliikenteen rajoittamiseen on oikeutettu ja aiheellinen, mutta samalla se tuo mukanaan uuden ongelman: Sähköpostiviestien perillemeno ei ole enää yhtä luotettavaa kuin aiemmin.

Mikään sulkulista tuskin on niin ongelmaton, etteikö siitä aiheutuisi ongelmia myös asialliselle sähköpostiliikenteelle. Sähköpostin luotettavuus viestinvälittäjänä on joka tapauksessa asetettu kyseenalaiseksi, ja jotkut väittävät jo tarkistavansa tärkeiden viestien perillemenon puhelimitse...

Monissa sähköpostiohjelmissa voidaan pyytää vastaanottajalta kuittaus viestin perillemenosta ja tätä ominaisuutta käytettäneenkin tulevaisuudessa entistä enemmän. Tosin senkään toimivuus ei erilaisten sähköpostiohjelmien välillä ole taattua.

Liian tehokkaat roskapostisuodattimet voivat aiheuttaa vahinkoa myös verkossa tapahtuvalle liiketoiminnalle, niin kuin oheisen linkin esimerkki kertoo:

http://nick.typepad.com/blog/2004/09/attn_curtis_che.html

Ohjelmistoja valmistavan pienyrityksen lähettämä rekisteröintiavaimen sisältämä sähköpostiviesti ei ole mennyt maksavalle asiakkaalle perille, vaan asiakas on sitä toistuvasti vaatinut uudelleen ja yritys on sen toistuvasti lähettänyt. Tässä voidaan siis puhua todellisesta informaatiokatkoksesta, jonka todennäköinen aiheuttaja on ollut asiakkaan roskapostisuodatin, joka on poistanut yrityksen lähettämän sähköpostiviestin roskapostina!

 

Premiere Elements


Thu Sep 16 2004 22:02:01

Adobe haluaa osansa kasvavista kotivideoiden editointiohjelmien markkinoista julkaisemalla Premiere-ohjelmastaan kevytversion Premiere Elements. Samalla julkaisulistalla on myös uusi versio Photoshop Elements -ohjelmasta, joka tarjoaa edullisen vaihtoehdon kuvankäsittelystä kiinnostuneille. Adoben tuotevalikoima on kuitenkin nykyisellään hieman hajanainen ja kohdentamaton.

Ammattilaistason kuvankäsittelyn työvälineeksi on Adobella tarjolla vanha kunnon Photoshop. Uusi versio Photoshopin pikkuveljestä (Photoshop Elements 3) tarjoaa kuitenkin suuren osan Photoshopin toiminnoista. Jopa kuvien korjaamiseen kätevä Healing Brush on ympätty mukaan kevytversioon. Lisäksi tuotevalikoimaa sekoittaa entisestään se, että aikaisemmin erillisenä sovelluksena myyty Photoshop Album -ohjelmisto kuvien järjestelyyn on sulautettu osaksi uutta Photshop Elementsiä. PS Albumin käyttäjien keskuudessa uusi tilanne onkin herättänyt perusteltua hämmennystä. Tuotteiden kohdentamisessa lieneekin Adoben markkinoinnista vastaavilla puuhaa yllin kyllin.

Premiere Elementsillä Adobe on astumassa hyvin kilpaillulle alueelle. PC-puolella kevyiden videoeditointiohjelmien kärkipaikkaa pitää hallussaan Pinnacle Systems Studio-ohjelmistollaan. Macissä Applella on tarjolla omasta takaa kovia haastajia (iMovie ja Final Cut Express). Premiere Elements voi runsaiden ominaisuuksiensa ansiosta kuitenkin tarjota hyvän vaihtoehdon. Siinä on mm. mahdollisuus usean video- ja ääniraidan käyttöön.

Adoben nykyiseen tuotestrategiaan näyttää liittyvän kuluttajan kannalta epäsuotuisa ilmiö: Mikään yksittäinen ohjelmisto ei tarjoa kaikkia niitä ominaisuuksia, joita käyttäjä voisi kohtuudella odottaa, vaan on ostettava useampia tuotteita. Hyvä esimerkki tästä on monen digikuvaajan odottama DVD-ominaisuus Adoben Album-kuvanhallintaohjelmaan. Albumin avulla voi omista digikuvista tehdä helposti diashown, mutta sitä ei voi tallentaa DVD-levylle. Jos haluaa diashowsta hyvälaatuisen DVD-tallenteen, pitää käyttäjällä olla myös Premiere Elements, jonka avulla DVD-tallennus onnistuu...

Onneksi on olemassa myös vähemmän tunnettujen valmistajien käyttökelpoisia ja jopa monipuolisempia vaihtoehtoja. Ulead Software julkaisi juuri uuden version DVD PictureShow -ohjelmastaan:

http://www.ulead.co.uk/dps/runme.htm


Internetin uhkakuvat


Wed Sep 29 2004 21:35:40

IT-alan asiantuntijoiden keskuudessa tuntuu olevan muodikasta erilaisten uhkakuvien maalaaminen verkottuneen tietoyhteiskunnan tulevaisuudesta. Yleensä näissä arvioissa päällimmäisenä on synkkä pessimismi siitä, miten viruskirjoittajat ja erilaiset hakkerit pääsevät kilpajuoksussa tietoturvayhtiöiden edelle ja aiheuttavat toimillaan koko järjestelmän luhistumisen. Ja elleivät verkkokriminaalit siinä onnistu, niin sitten sen tekevät roskapostittajat.

Onpa väläytelty sellaistakin vaihtoehtoa, että Internetin jatkuvasti kasvavat tiedonsiirtomäärät ylittävät lopulta verkon kapasiteetin, jolloin avoimesta verkosta siirryttäisiin jälleen suljettuihin tiedonsiirtojärjestelmiin...

Listaa voisi jatkaa loputtomasti. Erilaisia lopunajan skenaarioita esitellään lähes päivittäin ja vain yksi on varmaa: Toistaiseksi mikään niistä ei ole toteutunut.

Uusin uhka liittyy turvallisina pidettyihin JPG-muotoisiin kuviin, joihin voidaankin nyt yllättäen lisätä haitallista koodia. Avaamalla saastuneen kuvan tietokoneella tai tällaisen kuvan sisältävän web-sivun, voi käyttäjän koneelle asentua harmillinen Troijalainen, joka availee portteja muille haittaohjelmille. Virustorjuntaan erikoistuneet yritykset (mm. F-Secure) ovat todenneet tämankaltaisen viruksen aiheuttavan aivan uudenlaisen haasteen virustorjuntaohjelmille. Joissain kommenteissa on jopa uskottu uuden virussukupolven syntyneen, jonka edessä virustorjuntaohjelmat ovat voimattomia.

Verkottunut tietoyhteiskunta on tietysti aina haavoittuva. Jokaisen tietokonevirusepidemian yhteydessä löytyy varmasti organisaatioita, joissa se keskeinen ongelma eli ns. inhimillinen tekijä astuu esiin ja aikaansaa mittaviakin vahinkoja. Suurin osa kuitenkin toivottavasti pitää huolta varmennuksista ja varajärjestelmistä, olivat ne sitten sähköisiä tai "perinteisiä". Internetin uhkia ja vaaroja ei pidä väheksyä, mutta niitä ei pidä myöskään suurennella tai ylimainostaa. Tietoturvayhtiöiden intressit asiassa ovat ymmärrettäviä, mutta muiden kannattaisi ennemminkin keskittyä siihen, miten verkottuneista tietokoneista olisi mahdollisimman suuri hyöty yrityksille, organisaatioille ja kotikäyttäjille. Tietoyhteiskunnan kehitys on Suomessa ja muuallakin juuttunut paikoilleen ja keskustelu siitä on muuttunut ongelmia korostavaksi.

Ja eiköhän näille ihmisen kehittämille tietokoneviruksille ja muille uhkakuville kuitenkin aina löydy myös ihmisen kehittämä ratkaisu. Itse olisin paljon enemmän huolissani esimerkiksi siitä, miten tarkasti NASAn tietokoneet ovat laskeneet niiden 700:n maata sivuavien kilometriluokan asteroidien lentoradat, jollainen tänään ohitti maan 1500 000 km päästä. Näille "viruksille" kun saattaa olla paljon hankalampaa kehitellä torjuntakeinoja...

NASA Near Earth Object Program


Wordin kulmamerkit


Thu Sep 30 2004 22:17:40

Moni Wordin uudempien versioiden (2002 ja 2003) käyttäjä on ihmetellyt tulostusasettelussa asiakirjan reunuksiin yllättäen ilmestyviä kulmamerkkejä. Merkeistä ei sinänsä ole ohjelman käytössä varsinaista haittaa, mutta eipä niistä etuakaan ole. Kulmamerkkien deaktivointi aiheuttaa monelle harmaita hiuksia, koska niitä ei ole alunperin itse aktivoitu eikä niiden poistaminen onnistukaan tavalliseen tapaan ohjelman asetuksista.

Kulmamerkit ilmestyvät asiakirjaan silloin, kun Wordissä muokataan vieraita merkistöjä sisältäviä tekstejä. Jos tekstissäsi on esimerkiksi kiinan kielen kirjainmerkkejä, aktivoi Word yleensä käyttäjältä lupaa kysymättä ko. kielen merkistötuen. Seuraavalla kerralla, kun avaat Wordin, ilmestyy asiakirjan kulmiin merkit, jotka kertovat reunojen sijainnin. Samoin valikoista ja valintaikkunoista saattaa löytyä yllättäen kiinan kielen merkkejä. Lisäksi Muotoile-valikkoon ilmestyy Aasialainen asettelu -alivalikko, jossa on mm. merkkien ääntämisohjeita.

Näistä useimmille käyttäjille turhista ominaisuuksista pääsee eroon muuttamalla Office-ohjelmien kieliasetuksia:

1. Sulje käynnissä olevat Office-ohjelmat.

2. Valitse Käynnistä-valikon Ohjelmat-valikosta Microsoft Office --> Microsoft Office työkalut --> Microsoft Office kieliasetukset.

3. Poista Käytössä olevat kielet -kentästä turhat merkistöt ja käynnistä Office-ohjelmat uudelleen.

 


Flash MX 2004 Ellipsis


Mon Oct 04 2004 22:53:33

Macromedia on julkaissut päivityksen Flash MX 2004 multimedia-ohjelmistoonsa. Päivitys versionumeroon 7.2 parantaa erityisesti ohjelman sisäisiä ohjesivuja sekä korjaa monia ohjelmavirheitä. Macromedia toteutti samanaikaisesti myös organisaatiouudistuksia ja Flashin kehittäjätiimiä vahvistettiin.

Macromedialla on kova pyrkimys saada Flashin käyttäjäprofiili laajenemaan perinteisistä verkkosisältöjen suunnittelijoista verkkopalveluiden kehittäjiin ja ohjelmoijiin. Flash-esitysten koostamisessa käytettävää ActionScript-ohjelmointikieltä laajennettiinkin tuoreessa 2004-versiossa enemmän Java-ohjelmoinnin kaltaiseksi (versio 2.0). Lisäksi Flashistä julkistettiin erillinen kehittäjille suunnattu Professional-versio.

Ohjelman päivitystahti oli ilmeisesti hieman liian haastava Macromedialle, koska Flash MX 2004:n ensimmäinen julkistettu versio sisälsi ongelmia ja puutteita, joista uuteen versioon päivttäneet ohjelman käyttäjät eivät ilahtuneet. Kesällä julkaistulle toiselle korjauspäivitykselle annettiinkin siten jopa oma nimi, Ellipsis, korostamaan päivityksen merkittävyyttä.

7.2 -päivitys sisältää seuraavia parannuksia:

  • Ohjelma käynnistyy nopeammin

  • Monimutkaisten esitysten julkaisu swf-tiedostoksi sujuu nopeammin

  • Yli 400 uutta koodi-esimerkkiä ActionScriptin käytöstä

  • Lisäohjeita komponenttien käytöstä esityksessä

  • Yli 100 ohjelmavirhettä korjattu


Lisätietoja Flashin Ellipsis-päivityksestä Macromedian sivuilta:

http://www.macromedia.com/software/flash/special/7_2updater/

 

XP sp2... ei kiitos


Wed Oct 06 2004 21:33:15

Microsoft on viimein aloittanut XP-käyttöjärjestelmänsä Service Pack 2 -päivityksen automaattisen jakelun myös Windowsin suomenkielisiin versioihin. Monet organisaatiot ovat tietoisesti lykänneet sp2-päivityksen asentamista siinä ilmenneiden yhteensopivuus-ongelmien vuoksi. Aikaisempien kokemusten perusteella suhtauduin itsekin päivityksen lataamiseen epäillen, eikä Microsoft pettänyt odotuksia tälläkään kerralla.

Edellisen kerran ongelmia aiheutti Windows 2000:n Service Pack 3, jonka asennuksen jälkeen hiiren toiminnassa ilmeni ongelmia. Nopeana ratkaisuna oli päivityksen poistaminen, joka rampautti osin käyttöjärjestelmää...

Tällä kerralla XP:n Service Pack 2 tuntui asentuvan aiempaa sujuvammin automaattisen päivityksen avulla ja sovellusohjelmat tuntuivat toimivan kuten ennenkin. Nopeasti testattuna oheislaitteet ja verkkoyhteydetkin toimivat moitteetta. Uusi ohjauspaneelin toiminto, Security Center, tunnisti Nortonin palomuurin ja virustorjunnan, mutta ei kyennyt tarkistamaan niiden tilaa. Siitä tosin ei olisi ollut mitään hyötyäkään.

Todellinen yhteensopivuusongelma kuitenkin paljastui Office Word 2003:ssa, joka ei näyttänyt enää asiakirjaan lisättyjä kuvia. Tämä erittäin harmillinen ongelma ilmeni siten, että osa sivun kuvista näkyi, kun taas toisten paikalla oli pelkkää tyhjää tilaa. Todennäköisenä syyllisenä voisi helposti pitää näytönohjaimen ajuria, mutta sama ongelma ei esiintynyt muissa sovelluksissa eikä myöskään vanhemmassa Word 2000:ssa.

Pikainen haku Googlella osoitti, että samasta ongelmasta kärsii moni muukin Windows XP:nsä päivittänyt. Microsoftin tuotetuki ei kyennyt asiassa auttamaan eikä ongelmaan näyttänyt löytyvän ratkaisua myöskään Microsoftin Knowledge Basesta. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi tälläkin kerralla päivityksen poistaminen! Onneksi se sentään toimi niin kuin pitää, ja järjestelmä palasi kivuitta asennusta edeltäneeseen tilaan. Wordin ongelmatkin poistuivat saman tien.

Omien kokemusten perusteella ei siis ole ihme, että suuret organisaatiot haluavat testata päivitystä riittävän kauan ennen kuin asentavat sen satoihin tai tuhansiin työasemiinsa. Miten paljon menetettyä työaikaa ja vaivaa aiheuttaisikaan tällainen yhteensopivuusongelma isossa yrityksessä. Jo lyhyen "googlettamisen" perusteella huomasin, että sp2 voi aiheuttaa hyvin erilaisia ongelmia eri käyttöympäristöissä. Onko paremman tietoturvan hintana siis yhteensopivuusongelmat päivittäisissä työvälineissä ja yhteyksissä?

Nykyisten ongelmien perimmäinen syy lienee siinä, etteivät käyttöjärjestelmien ja sovellusohjelmien valmistajat ole kyenneet riittävän aikaisin ennakoimaan tietokoneiden verkottumiseen liittyviä uhkia. Nyt Microsoft reagoi tilanteeseen liian nopeasti ja tehokkaasti julkaisemalla lähes pelkästään tietoturvaa parantavan päivityksen. Windows-maailmassa yhteensopivuuden varmistaminen käyttöjärjestelmän, sovellusohjelmien ja laitteiden välillä lienee kuitenkin ylivoimainen tehtävä jopa Microsoftille. Sp-kakkosta hiottiin ja testattiin useita kuukausia ennen julkaisua. Sen takia suurta ihmetystä aiheuttaakin se, että omassa työasemassani ainut sovellus, joka ei ollut yhteensopiva, oli Microsoftin oman tekstinkäsittelyohjelman tuorein versio. Se osoittanee sen, että Windows kaipaa pikaisesti perusteellista uudistamista tai sitten lyhyempiä askeleita tietoturvan varmistamisessa.

Edit 8.11.04: Vähentämällä näyttölaitteiston kiihdytystä Näytön Ominaisuuksista, voi ongelman kiertää, vaikka lopullista ratkaisua se ei tähän tuokaan. Osa sovellusohjelmista kärsii tuosta operaatiosta. Näytönohjaimen ajuripäivitys ei asiaa korjannut. Nyt voi vain toivoa, että käyttöjärjestelmän päivitys ratkaisee asian joskus myöhemmin.

 

Corel + Paint Shop Pro


Fri Oct 15 2004 20:51:01

Corel Corporation on ostanut Paint Shop Pro -kuvankäsittelyohjelmastaan tunnetun Jasc Softwaren. Paint Shop Pro on pitkään ollut kuluttajille suunnattujen low-end -kuvankäsittelyohjelmien markkinajohtaja. Paint Shop Pron myyntivalttina on aina ollut halpa hinta, mutta Adoben julkaistua edullisen Elements-version Photoshop-ohjelmastaan, kilpailu on kiristynyt myös hintahaitarin alapäässä.

Kiristyneen kilpailutilanteen pakottamana Jasc Software on joutunut etsimään vahvempia taustavoimia ja lopputuloksena on yrityksen myynti Corelille, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono ratkaisu. Corelin markkinointistrategia perustuu Jasc Softwaren tapaan aggressiiviseen hinnoitteluun, mikä taitaakin olla ainut keino taistella markkinaosuuksista tuotteiden samankaltaistuessa.

Viime aikojen trendejä digitaalisen kuvankäsittelyn ohjelmisto-markkinoilla on ollut ohjelmien paketointi suurempiin koko työnkulun tarjoaviin kokonaisuuksiin. Adobella on Creative Suite, joka sisältää eri tarkoituksiin käytettävät grafiikka-ohjelmat ja Macromedialla on vastaavantyyppinen paketti verkkojulkaisujen tuottamiseen (Studio Mx 2004). Corelilta vastaava tuotekokonaisuus on puuttunut, mutta Paint Shop Pron sisällyttäminen tuotepalettiin tarjoaa uusia mahdollisuuksia tuoteyhdistelmien differointiin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Toivottavasti Corel kuitenkin julkaisee Paint Shop Pron jatkossa myös erillisenä versiona.

PS. Corelin tuotteet ovat aina olleet jostain syystä aliarvostettuja. Olisiko syynä Corelin pitkä historia PC-puolen kuvankäsittelyohjelmien valmistajana? Monet graafisen alan ammattilaiset käyttävät Mäcciä, joten heille esimerkiksi CorelDraw on outo ohjelma. CorelDrawn uudemmat versiot ovat kuitenkin ominaisuuksiltaan kilpailukykyisiä verrattuna vaikkapa Adoben Illustratoriin.

Corel Corporation

 

Powerpoint 2003


Fri Oct 22 2004 16:43:19

Microsoftin esitysgrafiikka-ohjelma Powerpointin uusin versio 2003 ei juuri poikkea edeltäjästään. Powerpointin valta-asema yrityksissä esitysten oheismateriaalin tuottamisessa lienee niin vahva, ettei uusille ominaisuuksille ole nähty tarvetta. Ehkä eniten hyötyä peruskäyttäjälle on Powerpoint 2003:n kyvystä tallentaa esitys suoraan CD:lle aikaisempien versioiden matkapaketin sijaan.|Microsoftin esitysgrafiikka-ohjelma Powerpointin uusin versio 2003 ei juuri poikkea edeltäjästään. Powerpointin valta-asema yrityksissä esitysten oheismateriaalin tuottamisessa lienee niin vahva, ettei uusille ominaisuuksille ole nähty tarvetta. Ehkä eniten hyötyä peruskäyttäjälle on Powerpoint 2003:n kyvystä tallentaa esitys suoraan CD:lle aikaisempien versioiden matkapaketin sijaan.

Vanhemmissa Powerpoint-versioissa matkapaketin luominen tuotti pakatun tiedoston, jossa oli sekä esitys että sen esittämiseen tarkoitettu Powerpoint Viewer -apuohjelma. Uudessa versiossa saman paketin voi tallentaa huomattavasti käyttökelpoisempaan muotoon suoraan CD-levylle. Käyttäjä voi valita jopa esityksen käynnistymään automaattisesti, kun CD syötetään tietokoneeseen.

Muilta osin uuden Powerpointin uudistukset ovat vähäisiä. Diojen elementtien animointimahdollisuudet ovat monipuolistuneet ja suunnittelumallit ovat tyylikkäämpiä kuin aiemmin. Jos esitykseensä haluaa upottaa videokuvaa, se on nyt entistä helpompaa, kunhan suostuu käyttämään vain Microsoftin kehittämiä tiedostomuotoja. Esityksen aikana dioihin piirretyt kuviot voi nyt tallentaa pysyvästi esitykseen, mistä saattaa myös olla joissain tilanteissa hyötyä.

PS. Vastikään julkaistu Powerpoint-versio Mac OS X:lle tarjoaa paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka PC-versiosta puuttuvat (esim. tuki useammalle näytölle). Olisiko tähän syynä se, että Apple myy myös omaa Keynotes-sovellustaan, joka kilpailee käyttäjistä Microsoftin Powerpointin kanssa? Pieni kilpailu pitää huolen myös ohjelmistojen kehittymisestä käyttäjien tarpeiden mukaan.

 

iTMS Suomeen?


Mon Oct 25 2004 22:12:46

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, avautuu Suomessa huomenna ensimmäinen varteenotettava digitaalisen musiikin verkkokauppa. Applen iTunes Music Store (iTMS) toimii Euroopassa jo Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. Huomenna Apple järjestää tiedotus- ja markkinointitilaisuuden, jossa odotetaan ilmoitusta verkkokauppojen avaamisesta useissa Euroopan maissa sekä Kanadassa ja Japanissa.

Jos näin todella tapahtuu, ja Suomessakin voi vihdoin ostaa musiikkia suoraan verkosta lailliselta musiikin jakelijalta, merkitsee se melkoista askelta musiikin kuluttajille ja tuottajille. Edellisen kerran vastaava murros tapahtui 80-luvulla, kun siirryttiin vinyylilevyistä CD-levyjen aikakauteen. 1970-luvulla yleistynyt C-kasetti oli monelle kuitenkin se ensimmäinen ääniteformaatti, joka ostettiin lähikaupan kasettitelineestä.

Musiikin tuottajille tallennusvälineen uudistuminen on merkinnyt lisätuloja, koska sama tuote on voitu myydä kuluttajille uudelleen paremmalla tavalla tallennettuna. Tähän mennessä yksi keskeisimmistä perusteluista uuden tallennustavan käyttöönottoon onkin ollut parantunut äänenlaatu.

iTunes Music Store tarjoaa musiikin AAC-muodossa (128 kbps), joka on pakattu siten, ettei se täysin yllä CD-laatuun, mutta eroa on käytännössä vaikea havaita. Äänenlaadusta onkin tullut sekundäärinen ominaisuus ja kriteeri uudelle musiikin jakelutavalle. Huippulaadukas Super Audio CD-levyhän (SACD) ei ole herättänyt kovinkaan suurta kiinnostusta kuluttajissa klassisen musiikin harrastajia lukuunottamatta. Applen iTMS:n kiistattomia vahvuuksia ovat sen sijaan valtava valikoima (ml. vanhat äänitteet), joustava hinnoittelu ja käytön helppous. Pitkälle on tultu vanhan magneettinauhan ajoista!

Edit 26.10.2004 klo 21.08:

 

Nyt se vihdoinkin on TÄÄLLÄ! Valikoima on vielä hieman suppeampi kuin aiemmin avatuissa palveluissa, mutta se varmasti paranee ajan myötä. Hinnoittelu näyttää jatkuvan samalla tutulla linjalla (0,99 € / kappale).

Apple avasi musiikkikauppansa samanaikaisesti moniin Euroopan Unionin maihin, mutta Tanskaan ja Ruotsiin sitä ei avattu. Liekö syynä se, että käyttävät siellä vielä kruunujaan... Eurosta on siis hyötyä näinkin yllättävissä asioissa!

Apple launches EU iTunes Music Store
iTunes 4.2 Review

 

Firefox 1.0 ja Open Source


Fri Nov 12 2004 13:20:39

Avoimeen lähdekoodiin perustuvasta Firefox-webselaimesta on vihdoin valmistunut ensimmäinen "tuotantoversio" 1.0. Firefox perustuu muinaisen Netscape-selaimen raunioille perustetun Mozilla-yhteisön projektiin, jossa ohjelmoijat ovat talkootyönä kehittäneet standardeja noudattavan kevyen ja ilmaisen web-selaimen. Firefoxin saama myönteinen julkisuus ja nopeasti kasvava käyttäjämäärä vaikuttavatkin positiivisesti myös standardien mukaisen suunnittelun suosioon verkkojulkaisuissa.

Yksittäiselle käyttäjälle suurin hyöty Firefoxin käytöstä on tietoturvan merkittävä parantuminen. Onkin jokseenkin merkillistä, että Microsoftin Internet Explorerin kehittäjät voivat väittää IE:n olevan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muu selain. Tällainen perusteeton argumentointi on politiikasta tuttua: Asiat voidaan selittää miten päin tahansa. Tosiasioiden kiistäminen ei kuitenkaan ole kovin suoraselkäistä toimintaa Microsoftilta. Lisäksi minua on aina ihmetyttänyt Microsoftin tapa vedota asiakkaiden toiveisiin tuotekehittelyssä. Microsoftin mukaan Internet Exploreriin lisätään uusia ominaisuuksia ja parannetaan mm. CSS-tukea vain, jos asiakkaat sitä haluavat ja heiltä pyytävät. Tässä logiikassa on jotain sellaista vääristymää, jonka voi aiheuttaa vain liian hallitseva markkina-asema. Microsoft pyrkii väittämään, ettei sillä ole monopolia, mutta sen toimet ja toimintaperiaatteet viestittävät jotain ihan muuta.

Firefoxin julkaisu merkitsee tavallaan yhtä uutta merkkipaalua webin historiassa. Tasan kymmenen vuotta sitten selailin Tampereen yliopistolla verkkosivuja uudella Netscape 0.9 -selaimella. Se oli siihen aikaan huomattavasti edistyksellisempi kuin "markkinajohtaja" Mosaic. Netscape oli sen jälkeen yksi webin nuoren historian menestystarinoita kunnes Microsoftin käyttöjärjestelmäänsä upottama selain muutti asetelmat. Tällä hetkellä tilanne ei ehkä ole enää niin dramaattinen. Firefox ei ole ainoa vaihtoehto-selain. Norjalainen Opera tarjoaa käyttäjälle vielä paremman vaihtoehdon, mutta Firefoxilla on puolellaan yksi kiistaton etu: Se on ilmainen.

Firefoxin suosio tuleekin varmasti lisääntymään ja se pakottaa sivustojen suunnittelijat huomioimaan paremmin webin teknologia-standardit. Esimerkiksi Helsingin Pörssin (www.hex.fi) sivuja uudistettiin tällä viikolla ja nyt ne toimivat oikein myös muilla kuin IE:llä. Firefoxin julkaisu saattaakin merkitä tervetullutta paluuta webin juurille, jolloin teknologian kehitys ei ollut riippuvaista yhden yrityksen ratkaisuista ja periaatteista.

Firefoxin kaltaiset projektit ovat oiva esimerkki avoimen lähdekoodin tuottamista käyttökelpoisista tuotteista, mutta yleisellä tasolla Open Source -tuotteisiin näyttää liittyvän tällä hetkellä myös kritiikittömän hurmoksellisuuden henki. Viimeisimmästä rimanalituksesta kertoi tänään ITviikko -lehti, joka näyttää ottaneen Open Source -lähettilään roolin. ITviikon verkkosivuilla kerrotaan siitä, miten "Sisällöntuotantoa sovitetaan avoimen koodin muottiin". Jutussa siteerataan Tietotekniikan Tutkimuslaitos HIITin tutkimusjohtajan kehuneen avointa verkko-tietosanakirja Wikipediaa "esimerkkinä laajasta ja korkeatasoisesta avoimesta sisällöstä". Itse olen asiasta täysin eri mieltä. Wikipedia on loistoesimerkki pahimman laatuisesta disinformaatiosta verkossa. Tämä "verkko-encyclopediahan" perustuu käyttäjien itsensä tekemiin lisäyksiin. Kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ja mistä tahansa. Wikipedian idea perustuu siihen, että muut korjaavat virheelliset väitteet. Mutta entä, jos (kun) näin ei tapahdukaan? USA:n presidentin vaalien aikaan ehdokkaiden Wikipedia-artikkeleissa oli herjauksia ja vääriä tietoja niin paljon, että avoimuuteen perustuvan tietosanakirjan ylläpitäjien oli pakko sulkea sivujen päivitys tavallisilta verkon käyttäjiltä. Jos tällaista palvelua kutsutaan laajaksi ja korkeatasoiseksi avoimeksi sisällöksi, niin mitä mieltä voidaankaan olla muista avoimen lähdekoodin puolustajien väitteistä...

Itse en usko, että avoin lähdekoodi tuottaa sen parempia tai huonompia tuotteita kuin kaupallista alkuperääkään olevat ohjelmointiprojektit. Lopullisen valinnan tekee kuitenkin tuotteen käyttäjä.



Acrobat 7


Thu Nov 18 2004 21:21:22



Adobe on ilmoittanut julkaisevansa PDF-tiedostojen luomiseen tarkoitetusta Acrobat-ohjelmastaan vuoden vaihteessa uuden version. Adoben tuotejulkistukset tuntuvat tihentyneen viime aikoina. Acrobatin nykyisellä versiollakaan ei ole ehditty juuri vuotta pidempään työskennellä, kun käyttäjien jo toivotaan innostuvan uudesta päivityksestä.

Acrobat ja PDF-tiedostot ovat kuitenkin niin hyödyllisiä asiakirjojen digitaalisessa jakelussa, että käyttäjät ovat todennäköisesti valmiimpia päivittämään uuteen versioon, kunhan uudet ominaisuudet tuovat konkreettisia hyötyjä. Seiska-versio tuntuukin lunastavan nämä odotukset.

Edellisen version tapaan tuleva Acrobat 7 on myös ns. tuoteperhe eli sama tuote on paketoitu eri käyttäjäryhmille erilaiseen muotoon. Acrobat Professional tarjoaa eniten ominaisuuksia ja on suunnattu erityisesti graafisen työn tekijöille. Acrobat Standard puolestaan sisältää perustyökalut PDF-tiedostojen tuottamiseen toimisto-ohjelmista ja niiden jakeluun ja asiakirjan kierrätykseen. Acrobat Elements on perustoiminnoilla varustettu versio suurten lisenssimäärien ostajille.

Uuden Acrobatin mielenkiintoisin ominaisuus on ehkä se, että nyt myös pelkällä Reader-lukuohjelmalla voi kommentoida asiakirjoja. Aiemminhan kommentointityökalut olivat vain maksullisissa Acrobatin versioissa. Muutos lisää Acrobatin käyttökelpoisuutta dokumenttien kierrätyksessä huomattavasti.

Lomakkeiden teko näyttää onnistuvan seuraavassakin versiossa vain Acrobat Professionalilla. Se onkin monelle hyvä syy hankkia täysi Professional-versio Standardin sijaan. Uudessa Acrobatissa lomakkeiden teko helpottuu entisestään uudella Adobe LiveCycle™ Designer 7.0 -ohjelmistolla. Sen avulla luvataan olevan mahdollista lisätä PDF-lomakkeisiin toiminnallisuutta, kuten erilaisia laskelmia ja tietojen vahvistuksia.

Muista uusista ominaisuuksista maininnan arvoisia ovat mm. sähköpostiviestien arkistointi yhteen PDF-tiedostoon Microsoft Outlookista sekä liitetiedostojen (multimediatiedostot, laskentataulukot ja kuvat) helpompi lisääminen PDF-dokumenttiin.

 

iPod Halo


Wed Nov 24 2004 22:28:06

Applen iPodin eli pienikokoisen mp3-soittimen valtava suosio on joidenkin kyselyjen mukaan lisännyt käyttäjien kiinnostusta vaihtaa PC-koneensa Macintoshiin. Tämä tervetullut trendi saattaa tulevaisuudessa entisestään voimistua. Apple on vuosikaudet sinnitellyt muutaman prosentin markkinaosuudella maailmanlaajuisista tietokonemarkkinoista, mutta vaikeatkaan vuodet eivät ole sitä lannistaneet. Nyt Omena-tietokoneiden tulevaisuus näyttää paremmalta kuin koskaan ennen.

Macintosh-käyttäjien vähäisyyteen on ollut syynä ennen muuta se, että tuotemerkki on suhteellisen tuntematon suurelle osalle kuluttajista. Joillain suljetun työnkulun aloilla Mac-tietokoneita on käytetty vuosikymmenet, mutta koti- ja yrityskäytössä Mäcci on ollut harvinainen laite. Lisäksi sen vähäiseen suosioon on myötävaikuttanut se, että Applen myynti- ja jakeluverkko on Suomessa hyvin suppea. Applen tuotteisiin myös usein yhdistetään korkea hinta ja yhteensopimattomuus PC-tietokoneiden kanssa. Uusien tuotejulkaisujen myötä Applen hinnoittelu on kuitenkin lähentynyt PC-laitteita, eikä yhteensopivuuskaan enää nykypäivänä ole ongelma. Mäcille on saatavissa mm. Office 2004, joka on täysin yhteensopiva vastaavan PC-version kanssa.

Muutaman vuoden takainen täysin uudistettu käyttöjärjestelmä-pohja MacOS X on antanut Mäceille selkeän etulyöntiaseman tietoturvaongelmien kanssa painivaan Windowsiin verrattuna. Siinä missä Microsoft käyttää aikaansa reikäisen Windowsin paikkailuun ja tulevan Longhorn-käyttöjärjestelmäversion ominaisuuksien karsimiseen, Apple hyödyntää kehittynyttä ja nykyaikaista X-alustaansa uusien innovaatioiden julkaisuun. Mielenkiintoisimmat sovellukset ja käyttöjärjestelmäratkaisut tehdäänkin tällä hetkellä Cupertinossa eikä Redmondissa. Ensi keväänä julkaistava Tiger-versio MacOS X -käyttöjärjestelmästä sisältää mm. Spotlight-hakutoiminnon, jonka avulla perinteiselle (ja usein hankalalle) tiedostonhallinnalle voidaan heittää hyvästit. Samanlaista ratkaisuahan Microsoftkin oli suunnitellut uuteen Windows-versioonsa, mutta sen käyttöönottoa on toistaiseksi lykätty hamaan tulevaisuuteen.

MacOS X on UNIX-johdannainen käyttöjärjestelmä, joten sen avulla pääsee nauttimaan myös samoista eduista, joihin Linuxinkin suosio perustuu. Sovelluskehitys ja mm. Web-ohjelmointi PHP:tä ja MySQL:ää hyödyntäen onnistuu samaan tapaan kuin Linuxissa. Mäcin käyttöliittymä on tosin paljon hienostuneempi ja käyttäjäystävällisempi.

Eikä vähiten käyttäjien kiinnostusta Applea kohtaa lisää PC-koneiden toistuvat virus- ja mato-ongelmat, vakoilu- ja mainosohjelmia unohtamatta. Applen tietokoneethan ovat käytännössä lähes täysin turvassa näiltä ongelmilta. Monella Macintosh-käyttäjällä ei edes ole virustorjuntaohjelmaa koneellaan. Sellaisesta huolettomuudesta ei PC-käyttäjä voi uneksiakaan.

Uusien Apple-tietokoneiden mukana tulee myös hyödyllisiä ja yksinkertaisen toimivia ohjelmia digikuvien ja -videon käsittelyyn, jotka varmasti kiinnostavat tietokoneen ostajia digikuvauksen yhä yleistyessä.

Hyvä tuote toimii aina itse parhaana markkinoijana. iPodin suosion aikaansaama halo-efekti saattaakin nostaa Applen markkinaosuuden nousu-uralle pysyvästi.

Edit 4.12.2004: Morgan Stanleyn analyytikko povaa tietokoneiden myynnin lisääntyvän ensi vuonna vähemmän kuin aiemmin on ennustettu. Kasvuksi ennakoidaan nyt 9% aiemman 11% sijasta. Applen sen sijaan odotetaan kasvattavan markkinaosuuttaan.

 

Microsoft AntiSpyware


Sat Jan 15 2005 19:14:17

Microsoft on julkaissut betaversion vakoilu- ja mainosohjelmien estämiseen suunnitellusta apuohjelmastaan. Tuotejulkistus on seurausta Microsoftin joulukuun 2004 yritysostosta (Giant Company Software), jolla ohjelmistojätti hankki nopeasti osaamista tältä kasvavalta ohjelmistoalalta. Microsoftin päänavaus tietoturvaohjelmistojen markkinoilla onkin monella tavalla mielenkiintoinen.

Microsoftin tietoinen pysyttäytyminen tietoturvamarkkinoiden ulkopuolella on ollut tähän saakka Norton Antivirus-ohjelmiston valmistajalle Symantecille ja suomalaiselle F-Securelle elintärkeää. Alunperin kapea "niche" on kuitenkin kehittynyt vuosien saatossa merkittäväksi markkinaksi, jota Microsoftinkin on uumoiltu jo pidemmän aikaa tähyävän. Tietoturva on niin olennainen osa Microsoftin käyttöjärjestelmä-tuotetta, että sitä tuskin voidaan syyttää tässä yhteydessä hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä. Jos Microsoft päättäisi lisätä tulevaan Longhorn-käyttöjärjestelmäänsä sisäänrakennetun virustorjunnan, se merkitsisi Symantecin, F-Securen ja monen muun tietoturvayhtiön loppua.

Toinen mielenkiintoinen ajatus, jonka tuotejulkistus herättää on se, että Microsoft tällä tavoin tietoisesti myöntää sen, ettei Windows-käyttöjärjestelmää tällä hetkellä saada niin turvalliseksi, että käyttäjä voisi ilman ns. kolmannen osapuolen ohjelmistoja pitää järjestelmänsä puhtaana ja toimintakykyisenä. Tähän on selkeästi suurin syyllinen Internet Explorerin käyttö web-sivujen selailuun. Merkittävin tietoturvan parannus, minkä tavallinen käyttäjä voikin tehdä, on se, että vaihtaa selaimensa Firefoxiin tai Operaan.

Tietokoneen käyttäjähän tunnetusti muodostaa suurimman uhan tietoturvalle hyväksyessään haittaohjelmien asennuksen ja suorittamisen. Microsoftin hallituksen puheenjohtaja Bill Gateskin on todennut suurimman syyllisen tietoturvaongelmiin olevan asiakkaan, joka ei ymmärrä tai halua tehdä käyttöjärjestelmä-päivityksiä. Ehkäpä Microsoft haluaakin tällä Spyware-ohjelmallaan auttaa juuri niitä asiakkaitaan, jotka painavat Yes-painiketta, kun IE kysyy "Do you want to install this unverified software on your computer?"

Microsoftia on kuitenkin ehditty jo syyttää tietoturvaohjelmiston valjastamisesta omien MSN-verkkopalvelujensa markkinointiin, mikä ei sinänsä ole mitenkään yllättävää. Tottakai ohjelmiston kehittämiseen ohjatut dollarit halutaan tuottamaan ja siihen ohjelmiston kehittäjällä ja kustantajalla on täydet oikeudet.

PS. Macin käyttäjiä eivät vakoilu- ja mainosohjelmat häiritse. Apple julkaisi 11.1.2005 uuden Mac Minin, joka on turvallinen ja edullinen (n. 500 €) BYODKM-vaihtoehto (Bring your own display, keyboard and mouse) tietokoneen peruskäyttäjälle.

Microsoft Windows AntiSpyware

 

TheFreeDictionary


Thu Jan 20 2005 18:10:45

Internetin ilmaispalveluiden joukossa on joitakin helmiä, joista on todellista hyötyä päivittäisessä työssä, ja joita huomaa käyttävänsä yhä uudelleen. Yksi näistä on TheFreeDictionary, joka tarjoaa erittäin kattavan englannin kielen sanaston. Yleissanaston lisäksi tarjolla ovat myös lääketieteen, tietotekniikan ja lakiasioiden sanastot.

TheFreeDictionary ei ole sanakirjapalvelu, joten sen avulla ei voi suoraan kääntää sanoja kielestä toiseen. Palvelu tarjoaa sen sijaan sanan merkitykseen perustuvan laajan sanaston (Dictionary). Haun tuloksena palvelu näyttää sanan selityksen ohella myös sanan synonyymejä sekä sanaan liittyviä rinnakkaisia sanontoja. Lisäksi palvelu tarjoaa ääntämisohjeita yleisimpiin englannin kielen sanoihin.

Suorien vieraskielisten käännösten ongelmana on usein lauseyhteyden puuttuminen, mikä aiheuttaa tahattomia virheellisiä ilmaisuja. TheFreeDictionaryssä asia on ratkaistu lisäämällä tulosluetteloon katkelmia sanan käytöstä kirjallisuudessa, mikä selventää sanan oikeata käyttötapaa.

Esim. Dire

Operan web-selaimessa voi TheFreeDictionaryn määritellä oletussanastoksi, jolloin hiiren kakkospainike toimii kätevänä oikotienä palveluun. Klikkaamalla web-sivulla olevan sanan päältä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Dictionary, lähettää Opera sanan TheFreeDictionary-palveluun ja avaa tulosluettelon. Samanlaisen toiminnallisuuden voi lisätä myös Internet Exploreriin ja Firefoxiin palvelun sivuilta löytyvien lisäosien avulla.



TheFreeDictionary

 

Windows Genuine Advantage


Fri Jan 28 2005 21:35:01

Microsoft on ilmoittanut, että se lopettaa Windowsin piraattiversioiden tukemisen tämän vuoden loppuun mennessä. Viime vuoden syksystä lähtien Microsoft on tunnustellut loppukäyttäjien halukkuutta ilmoittaa Windows-tunnistetietonsa Microsoftille pientä kannustepalkkiota vastaan. Jos käyttäjä on halunnut Windows Genuine Advantage -riehaan mukaan, on Windows-asennuksen tiedot lähetetty Microsoftille, jonka jälkeen asiakas on voinut ladata koneelleen ilmaisia sovellusohjelmia, mm. Photo Story kolmosen, jolla voi luoda näyttäviä esityksiä omista digikuvista.

Windowsin SP2-päivitystä odoteltaessa Microsoftin uumoiltiin estävän päivityksen lataamisen piraattiversioita käyttäviin tietokoneisiin, mutta silloin olosuhteiden ja julkisen painostuksen takia päivitys sallittiin kaikille. Nyt Microsoft vihdoin ottaa rohkean askeleen ja lopettaa piraattiversioden tukemisen. Automaattista windows-päivitystä käyttävien sallitaan kuitenkin vielä toistaiseksi saada tietoturvapäivityksiä, mutta muut päivittäjät joutuvat todentamaan Windows-asennuksena laillisuuden.

Ohjelmistojen valmistajat joutuvat turvautumaan entistä järeämpiin toimiin hillitäkseen vertaisverkkojen ja järjestelmällisen piratismin uhkaa. Uusien sovellusohjelmien aktivointikäytäntö on jo tehokkaasti estänyt laitonta kopiointia ja nyt Microsoft laittaa kovat piippuun myös käyttöjärjestelmänsä suojaamiseksi. Tällä toimenpiteellä on varmasti markkinoita tervehdyttävä vaikutus, koska sen terävin kärki kohdistuu niihin tietokoneiden myyjiin, jotka käyttävät laittomia Windows-versioita ja näin vääristävät kilpailua. Suomessa tämä tosin tuskin on ongelma.

Tehostunut piratismin torjunta luo toisaalta uusia markkinoita kohtuuhintaisille sovellusohjelmille. Moni ohjelmistovalmistaja onkin jo lähtenyt eriyttämään tuotteistaan täysihintaiset yritysversiot ja kotikäyttäjien kukkarolle sopivat kevyemmät versiot. Sovellusten opiskelijalisenssit ovat yksi vaihtoehto, mutta nekin koetaan usein rajoittaviksi. Esimerkiksi Adobe onkin tietoisesti lanseerannut kuluttajatuoteryhmäänsä ja muut varmasti tarttuvat myös tähän uuteen mahdollisuuteen. Järkevästi hinnoitellut tuotteet ovatkin yksi tehokas keino laitonta kopiointia vastaan.

Microsoftkin on julkaissut erikoistarjouksen laillisesta Windows-versiosta pahimmille piraattialueille eli Kiinan, Tsêkin ja Norjan kansalaisille. Kiinassahan kopiointikulttuuri tunnetusti kukoistaa. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 90% Kiinassa käytettävistä sovellusohjelmista on laittomia kopioita. Jos pistäydyt vaikkapa Nanjingin keskustan suurissa kirjakaupoissa, niin löydät Microsoftin, Adoben ja Corelin kiinankielisiä tuotteita viiden euron tarjoushintaan siisteissä alkuperäispakkauksissaan...

Onneksi Suomi ei ole tässä ryhmässä mukana!

Photo Story 3 for Windows

 

Konfabulator


Thu Feb 03 2005 21:50:55

Konfabulator on mielenkiintoinen, alunperin Macintoshille kirjoitettu, sovellusohjelma, jonka avulla tietokoneen työpöydälle voi sijoittaa erilaisia apuohjelmia (esim. kalenteri, tehtäväluettelo tai vaikkapa säätiedotus). Nämä apuohjelmat eli Widgetit ohjelmoidaan JavaScriptillä, mikä tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden toimia tiedontuottajana.

Konfabulator on ns. shareware-ohjelma, jota voi koekäyttää maksutta 30 päivää. Rekisteröimällä tuotteen 20 euron hintaan pääsee eroon työpöydälle ilmestyvästä muistutuksesta. Konfabulatorin ansaintalogiikka onkin jokseenkin erikoinen. Rekisteröintimaksun keräävät pari opiskelijapoikaa Yhdysvalloista, mutta tuotteen varsinaisen sisällön eli Widgetit tuottavat vapaaehtoiset ohjelmoijat, joiden ainoaksi palkkioksi jää tyytyväisyys siitä, että heidän työstään on iloa käyttäjille.



Konfabulator on alunperin kehitetty vain MacOS X:llä toimivaksi ohjelmaksi, mutta Applen suunnitelmat idean kopioimisesta tulevaan käyttöjärjestelmä-päivitykseensä Tigeriin johtivat siihen, että kehittäjät katsoivat parhaaksi tarjota ohjelmasta myös Windows-version. MacOS X -käyttöjärjestelmään integroitu Quartz-tekniikka tekee Konfabulatorin Widgeteistä täysin työpöytään sulautuvia komponentteja, mutta Microsoftkin on esitellyt tulevassa Longhorn-käyttöjärjestelmässään samanlaisia elementtejä. Konfabulatorin kehittäjillä saattakin olla edessään mahdoton kilpailutilanne - "Mission impossible".

www.konfabulator.com

 

IP-puhelut


Mon Feb 14 2005 18:16:16

Laajakaistayhteyksien viimeaikainen yleistyminen on lisännyt myös kiinnostusta Internet-puheluihin. Puhelujen välittäminen Internetissä (VoIP) on jo pitkään ollut mahdollista, mutta niiden yleistymistä on haitannut puheyhteyden tekniset ja laadulliset ongelmat. Lisäksi monet IP-puheluohjelmat ovat olleet käyttäjien mielestä vaikeakäyttöisiä. Vertaisverkkojen tekniikkaa hyödyntävä Skype on kuitenkin ratkaissut suurimmat ongelmat ja niinpä sen välittämä puheliikenne kasvaa Internetissä vauhdilla.

Skype tarjoaa käyttäjille ilmaisia IP-puheluja vertaisverkkotekniikkaa (P2P) hyödyntäen. P2P on yleensä yhdistetty lähinnä verkon musiikki- ja elokuvapiratismiin, mutta tekniikan puolestapuhujat ovat jo pitkään vedonneet sen mahdollisuuksiin hyötypalvelujen tuottamisessa. Skypen IP-puhelut ovatkin oiva esimerkki tällaisesta käytöstä. Puhelujen välittäminen tapahtuu ilman kalliita investointeja keskusrekistereihin ja välityspalvelimiin. Jokainen Skypen käyttäjä osallistuu liikenteen välittämiseen, jolloin verkon kapasiteetti joustaa käyttäjämäärien mukaan. Siitä huolimatta yksittäisen käyttäjän tietoliikennekaistasta Skype kuluttaa vain murto-osan. Puhelujen laatu on yleensä mainio, eivätkä palomuurit tai NAT-muunnokset vaikeuta yhteyden muodostamista ja puhelujen soittamista.

Skypen ruotsalais-tanskalaisten perustajien menneisyyteen kuuluu kyseenalaista mainetta saanut tiedostonvaihtopalvelu Kazaa, jonka asentamalla monet käyttäjät ovat saaneet tietokoneelleen mahtavat määrät vakoilu- ja mainosohjelmia. Skype sensijaan ei asenna mitään ylimääräistä käyttäjän koneelle ja se on helppo tarvittaessa poistaa kokonaan. Skypen IP-puhelut tulevat olemaan valmistajan mukaan aina ilmaisia. Tuottoja yritys hakee myymällä SkypeOut nimeä kantavaa lisäpalvelua, jota käyttäen Skypellä voi soittaa lanka- ja matkapuhelinliittymiin ympäri maailmaa murto-osalla perinteisten puhelinoperaattoreiden hinnoista. Skype Technologies S.A. pyrkii myös aktiivisesti mukaan matkapuhelinviestintään ja yritysjärjestelmiin. Tänään Cannesin 3GSM World Conferencessa Skype julkisti yhteistyösopimuksen amerikkalaisen matkapuhelinvalmistajan Motorolan kanssa.

Skypestä julkaistiin helmikuun alussa 1.0 -versio Mac OS X:lle ja Linuxille. Aikaisemmin Skype on jo ollut saatavissa Windows-järjestelmään. Puhelut toimivat hyvin eri käyttöjärjestelmien välillä. Puhelujen lisäksi ohjelman avulla voi lähettää vastaanottajalle tiedostoja tai kirjoittaa tekstiviestejä (Instant Message). Skypen avulla voi myös soittaa 3-5 henkilön ryhmäpuheluja (Conference calls).

Skypen asentaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Asennuksen päätteeksi rekisteröidään oma vapaavalintainen Skype-tunnus, joka toimii "puhelinnumerona". Lisäksi tietokoneeseen tarvitaan mikrofoni ja kaiuttimet, jotka uusissa tietokoneissa ovat vakiovarusteita. Mukavimmin IP-puheluita tosin puhuu bluetooth-yhteydellä varustetuilla kuulokkeilla ja sankamikrofonilla.

Skypeä kokeilleena voin paremmin ymmärtää TeliaSoneran pääjohtaja Anders Igelin huolen "markkinoiden muuttumisesta" ja teleyhtiöiden tarpeesta muuttaa rooliaan pelkistä puhelunvälittäjistä "aktiivisiksi palveluoperaattoreiksi" - perinteiset lankapuhelut kun ovat pian historiaa. Toivottavasti puhelinyhtiöiden tuote- ja palveluinnovaatiot ovat kuitenkin muutakin kuin soittoääniä ja multimediaviestejä...

www.skype.com

 

Internet Explorer 7


Tue Feb 15 2005 21:30:06

Microsoft on yllättäen ilmoittanut julkaisevansa Internet Explorer -web-selaimestaan uuden version. Alunperinhän uuden selaimen piti ilmestyä vasta osana Windowsin ensi vuodeksi suunniteltua Longhorn-julkaisua. Uudesta Internet Explorerista valmistuu beeta-versio ensi kesänä ja lopullinen tuote todennäköisesti vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Uusi IE tulee toimimaan vain Windows XP -käyttöjärjestelmässä, joka on päivitetty uusimmalla SP2-korjauspaketilla.

Microsoft perustelee aikataulun muutosta sillä, että IE on nykyisellään tietoturvariski ja näin he vihdoin myöntävät sen, minkä muut ovat tienneet jo pitkään. Vaihtoehtoselain Firefoxin hidas, mutta määrätietoinen markkinaosuuden kasvattaminen ei ole näköjään jäänyt Redmondissakaan huomaamatta. Microsoftin näkökulmasta olisikin huonoa bisnestä antaa IE:n käyttäjämäärien vähentyä vain siksi, että tuote on kelvoton. IE:n rooli yritys- ja palvelinjärjestelmien myynnissä on kuitenkin merkittävä ja IE:n käyttäjien osuus on vielä yli 90 prosenttia. Firefoxin esiinmarssi ja sen vaikutus alan vaikutusvaltaisimman yrityksen toimiin onkin hyvä osoitus kilpailun tärkeydestä ja sen tervehdyttävästä vaikutuksesta tuotekehitykseen ja innovointiin.

Alunperin Microsoftin suunnitelmissa oli luopua IE:n julkaisemisesta erillisohjelmana ja paketoida se vain uusien käyttöjärjestelmien oheisohjelmaksi. Nyt näyttää siis siltä, että vielä ainakin yksi IE:n versio tulee vapaaseen jakeluun. Toivottavasti tuleva versio tukee aikaisempaa paremmin webin standardeja, kuten CSS 2.0 -tyylimäärittelyjä ja XHTML-rakenteenkuvauskieltä. Jos Microsoft kykenee lisäksi parantamaan selaimensa tietoturvaa kilpailijoiden tasolle, voi käyttäjien luottamus siihen vielä palata.

Edit 12.3.2005: Microsoft on paljastanut lisäävänsä uuteen versioon välilehtien avulla tapahtuvan surffailun (Tabbed Browsing) eli ohjelmistojätti jatkaa tutulla kopioi-muilta linjallaan. Muissa selaimissahan (Opera, Firefox) kyseinen ominaisuus on jo pitkään ollut käytössä. Lisäksi uuden version huhutaan tukevan läpinäkyviä PNG-kuvia, kansainvälisiä domain-nimiä (IDN) sekä sisältävän mahdollisesti RSS-syötteiden lukuohjelman.

 

iLife '05


Sun Feb 27 2005 18:00:28



Applen iLife-ohjelmisto on päivitetty neljänteen versioonsa. 79 euron hinnalla saa monipuolisen ohjelmistopaketin, josta löytyy välineitä digitaalisen aineiston (valokuvat, video ja musiikki) käsittelyyn. Jokaiseen iLifen sovellukseen on 2005-versiossa lisätty riittävästi uusia ominaisuuksia, jotta päivityksen hankintaa voi hyvin pitää perusteltuna. iLifen paras ominaisuus on kuitenkin ohjelmien saumaton integrointi toisiinsa, mikä tekee iLifella työskentelystä pienine puutteineenkin nopeaa ja yksinkertaista.

iLife '05 koostuu viidestä erillisestä sovellusohjelmasta:

iPhoto 5
iPhoto on tarkoitettu digitaalisten valokuvien arkistointiin, hallintaan ja jakeluun. Uusin versio tarjoaa myös perustyökalut digikuvien korjailuun sekä selviä parannuksia kuvien hallintaan. Nyt kuvia voi etsiä myös kätevän kalenterinäkymän avulla sekä käyttää iTunesista tuttua hakukenttää, joka etsii salamannopeasti avainsanojen, tiedostonimen, albumin tai vapaamuotoisen kuvauksen mukaan. Kuva-arkistoon voi nyt tuoda suoraan kamerasta myös RAW-muotoisia kuvia sekä MPEG-4 videoleikkeitä. iPhoton kuvakirjojen valikoima on nyt laajempi ja niiden hintoja on laskettu. Pienempien kuvakirjojen laatua on tosin arvosteltu Applen keskustelufoorumeilla.

iMovie HD
iMovie on yksinkertaisen toimiva videoeditointi-ohjelma, jolla voi helposti koota digivideosta ja still-kuvista näyttäviä esityksiä. Uuden version lyhenne HD tulee sanoista High Definition eli iMovie tukee nyt tätä uutta entistä tarkempaa videokuvaa. Tosin harvalla harrastelijalla on HD-kameraa käytössään, koska ne ovat vielä hyvin kalliita.
Videokuvan muokkaus vaatii usein aikaa ja kärsivällisyyttä. iMovie HD sisältää uuden Magic iMovie -toiminnon, jolla koko prosessin voi antaa ohjelman huoleksi. iMovie HD tuo leikkeet kamerasta, yhdistelee ne, lisää musiikin sekä otsikot ja jopa lähettää valmiin tuotoksen iDVD-ohjelmaan levyn polttoa varten.

iDVD 5
iDVD:n avulla voi valokuvista tai videosta tuottaa tyylikkään DVD-levyn. Uusi versio osaa polttaa sekä DVD-R että DVD+R -levyjä ja sisältää runsaasti uusia mallipohjia, joilla voi tehdä DVD:hen liikettä sisältäviä menuja "oikeiden" DVD-elokuvien tapaan. iDVD:n laadukkaat teemat ovatkin ohjelman erityinen vahvuus.

Garageband 2
Viime vuonna iLife-pakettiin lisätty Garageband on tarkoitettu oman musiikin tuottamiseen. Apple loops -silmukoita yhdistelemällä voi musikaalisesti lahjatonkin "säveltää" varsin kelvollista taustamusiikkia esim. oman DVD-elokuvan ääniraidaksi. Garagebandiin voi myös avata muokattavaksi mid-musiikkitiedostoja, jotka olivat suosittuja ennen MP3-aikaa. Kakkosversion parannukset liittyvät lähinnä äänitystoimintoihin käytettäessä Garagebandia jonkin MIDI-laitteen kanssa.

iTunes 4.7
Applen ilmainen musiikkisoitin iTunes kuuluu myös iLife-pakettiin. Sen sisältämää musiikkia voi kätevästi käyttää vaikkapa kuvaesitysten taustamusiikkina. iTunesin uusien versioiden muutokset ovat jo jonkin aikaa olleet lähinnä tuen lisäämistä erilaisille uusille iPod-soittimille. 4.7-versio sisältääkin tuen uudelle flashmuistia käyttävälle iPod Shufflelle.
*****

iLife on jo osoittautunut Applen menestystuotteeksi. Sillä on merkittävä rooli Applen tietokoneiden markkinoinnissa, koska uusissa laitteissa iLife on valmiiksi asennettuna. Niinpä käyttäjämäärä kasvaa nopeasti ja monet jatkavat tuotteen päivittämistä uusien versioiden ilmestyessä. Kehittynyt ja toimivaksi testattu iLife-kokonaisuus saattaakin muodostua digitaalisen median osalta yhtä suosituksi ohjelmapaketiksi kuin Office on tällä hetkellä toimisto-ohjelmien markkinoilla. Ainut ongelma on tosin se, että toistaiseksi iLife on saatavissa vain Mac OS X:lle...

iLife '05

 

Nokia & Microsoft


Sat Mar 12 2005 15:36:09

Nokia yllätti ilmoittamalla yhteistyöstä Microsoftin kanssa musiikkipalvelujen yhdistämisessä kännykän ja PC:n välillä. Tarkemmin ajateltuna Nokian lähentyminen Microsoftiin ei ehkä sittenkään ole mikään yllätys, vaan luonnollisen kehityksen tulos. Nokiaakin alkaa vaivata sama mammuttitauti, joka on tehnyt Microsoftista markkinoiden muutoksiin hitaasti reagoivan jättiläisen, jonka menestys perustuu pitkälti markkinaosuus-johtajuuteen ja sen mukanaan tuomaan suuruuden ekonomiaan.

Nokian varatoimitusjohtajan lausunnot keskiviikon Taloussanomissa otsikolla Nokia odottaa musiikista miljardien bisnestä herättivät monenlaisia ajatuksia. Nokian ongelmana tuntuu olevan mobiilibisneksen utopia, jossa langattomuus muodostuu itsetarkoitukseksi ja erilaisia sovellusvaihtoehtoja etsitään ja kehitetään vaikka väkisin. Anssi Vanjoen esittelemä visio siitä, miten Nokian kännykällä voisi baarissa äänittää musiikkinäytteen ja myöhemmin ostaa sen Nokian mobiilimusiiikkikaupasta on hämmentävän optimistinen. Väkisinkin tulee ajatelleeksi, onko Nokiassa lainkaan ajateltu uusien tuoteominaisuuksien yhteydessä kuluttajien käyttäytymismalleja. Vanjoen heitto "Kyllä minä ihmettelen, kuka vielä vuonna 2006 ostaisi kameran, jolla ei voi soittaa" tuntuu sekin lähinnä vitsiltä, mutta onko Nokialla tosiaan varaa leikinlaskuun ja kevyisiin puheisiin?

Samassa artikkelissa oleva toteamus "Nokialla on täysin järkähtämätön näkemys siitä, miten nämä teknologiset askeleet tulee ottaa" muistuttaa pelottavalla tavalla Microsoftin tapaa määritellä kuluttajien ja tuotteidensa käyttäjien tarpeet. Nokiahan sai jo viime vuonna tästä ylimielisestä asenteestaan ikävän palautteen asiakkailtaan, jotka halusivatkin ostaa simpukka-mallisia matkapuhelimia ja yhtiön markkinaosuus kääntyi laskuun. Nokiaa on tosin kehuttu nopeasta reagoinnista muuttuneeseen tilanteeseen, mutta keinot olivat vanhat tutut: Matkapuhelimien hintoja laskemalla saatiin tilanne korjattua. Tähän Nokian kaltaisella, vakavaraisella suuryrityksellä, on hetkellisesti varaa, mutta mitä jos tauti vielä toistuu. Voidaanko se aina korjata samoilla lääkkeillä?

Nokian nykytila muistuttaakin etäisesti Turun televisiotehtaan ahdinkoa, kun se tässä taannoin selitteli huonoa kannattavuuttaan muuttuneella markkinatilanteella. Turussa tehdään huippulaadukkaita kuvaputkitelevisioita, mutta kuluttajat haluavatkin ostaa litteitä taulutelevisioita. Televisiotehtaan toimitusjohtaja syytti tuloksesta suoraan markkinoita, jotka haluavat vääriä tuotteita sen sijaan, että olisi etsitty syytä siihen, miksi tehtaan tuotannonsuunnittelun reagointi muuttuvissa oloissa oli niin hidasta.

Nokian ja Microsoftin kumppanuus voidaan nähdä kahden kelkasta pudonneen jättiläisen järkiavioliitoksi. Jos yrityksen rooli muuttuu muutoksia generoivasta muutoksiin reagoivaksi, niin lienee parasta varmistella asemat omaan suuruuteen perustuvalla strategialla. Vanjoen kitkeristä kommenteista päätellen Nokia on saanut Applelta rukkaset tai sitten se vain on herännyt iPod-huumaan liian myöhään. Ehkäpä Nokialla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin hammasta purren antaa periksi ja tarjota näin Microsoftille sen kauan kaipaama pääsy mobiilibisneksen mainstreamiin.
*****

Markkinajohtajuuden kääntöpuoli näyttää olevan liiallisen itsevarmuuden kehittyminen, jossa markkinaosuuden uskotaan tuovan yliluonnollisen kyvyn säädellä asiakkaiden tarpeita ja sanella ehdot teknologian kehittymiselle ja käyttöönotolle. Mammuttiyritysten jähmettyminen omiin poteroihinsa tarjoaa toisaalta uusia mahdollisuuksia dynaamisille ja markkinoiden muutoksiin herkästi reagoiville yrityksille. Voitaisiinko tässäkin siis puhua markkinoiden itsesäätely- ja korjausmekanismista, jossa liian suuren markkinaosuuden saavuttaneen yrityksen oma toiminta vaikuttaa negatiivisesti yrityksen tulevaisuuden näkymiin.


Webcasting puolustusvoimissa


Tue Mar 15 2005 23:26:38

Suomen puolustusvoimat on tunnetusti tehokas organisaatio. Lakkautuksen kohteeksi joutuvan Savon prikaatin henkilökunta kuulee päätöksestä huomisaamuna verkon kautta toteutettavassa webcasting-lähetyksessä. Lisäksi henkilökunnalla on mahdollisuus lähettää chatin kautta kysymyksiä pääesikunnan asiantuntijoille...

Mikkelin Karkialammella toimivan Savon prikaatin lopettaminen vuonna 2007 päättää joukko-osaston yli 200-vuotisen historian. Savon prikaati on perustettu virallisesti vuonna 1775, mutta sen perinteet juontavat vielä pidemmälle 30-vuotiseen sotaan. Omat kokemukseni SavPr:stä ajoittuvat kevät-kesään 1987, jolloin palvelin pari kuukautta Savon prikaatin aliupseerikoulussa. Tyrjän kolmion iltahartaudet ovat nyt siis lopullisesti historiaa ja Porrassalmi-rististäkin taitaa tulla keräilyesine.

Tietotekniikan hyödyntäjänä puolustusvoimat on ollut edelläkävijä. Onhan jopa osa kertausharjoituksista toteutettu verkko-opiskeluna. Silti puolustusvoimien tiedotuslehden Ruotuväen uutinen aiheesta herättää ihmetystä. Onko perinteikkään varuskunnan lopettaminen pienellä paikkakunnalla niin merkityksetön asia, että siitä tiedottaminen hoidetaan "verkon kautta":


Tiedotustilaisuus toteutetaan verkon kautta webcasting-lähetyksenä. Samaa reittiä tiedotettiin jo Turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta syksyllä.

- Webcasting-lähetys toimi silloin yllättävän hyvin, mutta varmuuden vuoksi päätöksistä toimitetaan myös kirjalliset versiot joukko-osastoihin.

Tiedotustilaisuuden lopuksi järjestetään vielä vuorovaikutteinen suora osio, jossa esikunnilla, laitoksilla ja joukko-osastoilla on mahdollisuus lähettää tietokoneen välityksellä kysymyksiä Pääesikunnan asiantuntijoille.


Käytetäänköhän Webcasting-esityksessä myös Powerpointista löytyvää "Huonojen uutisten kertominen" -sisältöpohjaa? :wink:




Karkialammen metsissä toukokuussa 1987.



Laskin +


Wed Mar 16 2005 16:34:20

Microsoft on päivittänyt käyttöjärjestelmän mukana tulevan laskimen käyttökelpoisemmaksi muuntimeksi. "Kekseliäästi" nimetyllä laskimella voi nyt tehdä erilaisia hyödyllisiä muunnoksia vaikkapa celsiusasteista fahrenheit-asteikolle. Lisäksi työkalu osaa muuntaa valuuttakursseja ja jopa päivittää vaihtokurssit Euroopan keskuspankin tietokannoista.

Ohjelmistojen käyttöoikeussopimukset (EULA) ovat toisinaan aika erikoisia. Laskin + -ohjelman käyttäjälle kerrotaan Microsoftin www-sivuilla mm. seuraavasti:
“Microsoft Laskin + ("Laskin") -sovelluksen käyttö on käyttäjälle täysin vapaaehtoista. Tiedot, laskelmat ja/tai muunnosarviot, jotka on tuotettu tätä sovellusta käyttämällä ovat vain viitteellisiä, ja Microsoft ei anna minkäänlaista takuuta - ilmaistua tai oletettua - Laskimelle, laskelmille tai muunnoksille, jotka syntyvät sen käytön tuloksena.”

Vastuunrajoitus-lausekkeet kuuluvat tietysti asiaan valuuttakurssien yhteydessä, mutta laskimen osalta ne herättävät lähinnä epäilyksiä laskimen tarkkuudesta. 1 kilogrammahan on aina 1000 grammaa ja yksi metri on aina 3,28 jalkaa. Eikö laskimen/muuntimen tulos olekaan aina yksiselitteinen ja tuloksen tulkinnasta riippumaton?

Lataa Laskin +

 

Tuotejulkistusten tietovuodot


Wed Mar 30 2005 13:48:18

Tuotteiden elinkaari ohjelmistoalalla on suhteellisen lyhyt, ainakin jos ohjelmistoversiota ajatellaan yhtenä tuotteena. Tietoteknisten tuotteiden valmistajille onkin elintärkeää uudistaa tuotevalikoimaansa riittävän usein. Monille suurillekin ohjelmistovalmistajille saattaa uuden version esittely olla tilikauden merkittävin myyntitulojen lisääjä. Osa tätä nerokasta myynninedistämistä ovat tahalliset tai tahattomat tietovuodot, joista on viime aikoina nähty monenlaisia esimerkkejä.

Case 1: Apple vs. ThinkSecret
Apple on jo pitkään käynyt oikeutta ThinkSecret-sivuston (www.thinksecret.com) ylläpitäjää vastaan vuodenvaihteen tuotejulkistusten päädyttyä ennenaikaisesti palvelun web-sivuille. Applehan julkaisi tammikuussa halvan flash-muistiin perustuvan iPod Shuffle -musiikkisoittimensa. Yrityksen mukaan tietovuoto antoi kilpailijoille aikaa valmistella omia markkinointitoimiaan, joilla ne vastasivat Applen tuotejulkistukseen.

Ainahan on tietenkin olemassa se mahdollisuus, että huhut osoittautuvat vääriksi, mutta ThinkSecret-sivusto on ollut hämmästyttävän tarkka omissa "ennusteissaan". Apple onkin oikeustoimilla lähinnä pyrkinyt selvittämään sitä, ketkä sen oman organisaation sisällä jakavat luottamuksellisia tietojaan ja kenties hyötyvät tästä rahallisesti. Silti Applen toimia on kummasteltu ja väitetty oikeudenkäynnin tahraavan Applen puhtoista imagoa, koska samanlaisia tuotejulkistuksia ennakoivia sivustoja on verkossa monia ja ne ovat lähinnä innokkaiden tietokoneharrastajien ylläpitämiä.

Case 2: Adobe Photoshop CS2
Adobelta pääsi vahingossa tieto tulevasta Photoshopin CS2 -versiosta ennenaikaisesti verkkoon yrityksen tiedottajille sattuneen virheen takia. Jostain käsittämättömästä syystä uuden Photoshop-version lehdistötiedote löytyi yrityksen web-sivujen tiedotearkistosta viime vuoden huhtikuulta. Adobe julkaissee uutisen virallisesti vasta 4.4. New Yorkissa järjestettävässä julkaisualan konferenssissa, mutta silti tieto uudesta versiosta on jo levinnyt verkossa laajalle. Ja vaikka Adobe poistikin heti virheen huomattuaan tiedotteen sivuiltaan, on sitä päässyt edelleen lukemaan Googlen talletettua sen välimuistiinsa. Uusi Photoshopin versio on niin Suuri Uutinen, että tuskin sen huomioarvoa lisää edes tällainen "tietovuoto". Niinpä harkitun virheen sijaan syyt ovatkin todennäköisesti inhimilliset tai tekniset.
*****

Adoben tapauksessa tulee kyllä väistämättä mieleen suomalainen tapa markkinoida elokuvia. Olisiko niin, että ohjelmistojenkin menekkiä voitaisiin tulevaisuudessa edistää sopivilla tekaistuilla riidoilla, joissa toimitusjohtaja ja tuoteryhmän päällikkö riitelevät julkisesti siitä, mitkä ominaisuudet uudesta ohjelmaversiosta leikataan pois ja lopuksi sopivat riitansa näyttävästi julkisuudessa!

 

Tekstintunnistus näppäimistöön


Fri Apr 01 2005 09:55:29

Matkapuhelimista tuttu tekstin automaattinen tunnistus on löytämässä tiensä myös tietokoneen näppäimistöihin. WorldLogicin tuottaman sovellusohjelman avulla voi tekstin kirjoittamista nopeuttaa syöttämällä sanan alkuosan, minkä jälkeen ohjelma pyrkii tunnistamaan sanan loppuosan. Eikä tämä ole aprillipila!

Ohjelmiston valmistajan mukaan sovellus tunnistaa tällä hetkellä 31 000 yleisintä englanninkielen sanaa ja käyttäjä voi halutessaan lisätä sanastoon uusia sanoja. Yritys markkinoi tuotetta erityisesti erityisryhmille, joiden on vaikea tuottaa tekstiä perinteisellä näppäimistöllä. Lisäksi ohjelmalle on löytynyt paljon käyttäjiä Kiinan kasvavilta tietotekniikan markkinoilta. Kiinassa ongelmia aiheuttaa se, että tietokoneiden näppäimistö käyttää länsimaista merkistöä. Tekstintunnistusohjelmien avulla kiinalaiset voivat syöttää haluamansa merkin englanninkielisen vastineen alkuosan, jonka jälkeen tunnistusohjelma muuntaa sanan kiinan kielen merkiksi.

WordLogicin kokemusten mukaan käyttäjät tottuvat nopeasti ennustavaan tekstinsyöttöön myös tietokoneen näppäimistöllä. Allekirjoittaneelle se tuottaa kännykässäkin vaikeuksia, enkä ole sitä koskaan yrittänyt opetella kunnolla käyttämään. Tekstintunnistus Wordissä aiheuttaisi kyllä todennäköisesti liian loivan oppimiskäyrän...

WordLogic Corporation


Keynote 2


Sun Apr 03 2005 22:29:24

Keynote on Applen tietokoneissa toimiva esitysgrafiikkaohjelmisto, josta julkaistiin tammikuussa uusi versio. Keynote ei ole varsinainen kilpailija Powerpointille, vaikka siinä onkin paljon samoja ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Esikuvastaan poiketen Keynotella voi luoda tavanomaisten "kokousesitysten" lisäksi hienostuneita portfolioita tai interaktiivisia valokuvakertomuksia ja sitä voi käyttää myös apuna videotuotannossa.

Keynote on osa Applen tänä keväänä julkaisemaa iWork '05 -ohjelmistokokonaisuutta, josta monet veikkailevat Applen vastinetta Microsoftin Office toimisto-ohjelmistolle. iWork sisältää tällä hetkellä vain esitysgrafiikkaohjelman (Keynote) ja tekstinkäsittelyohjelman (Pages), joten Office-ohjelmien korvaajaksi siitä tuskin on. Apple tuskin edes siihen pyrkii, koska nykyisin niin tärkeän yhteensopivuuden varmistaminen eri valmistajien sovellusten välillä on käytännössä mahdotonta. Microsoft on myös onnistunut sitomaan uudet Office-versiot entistä tiukemmin osaksi yritysten tietoteknistä infrastruktuuria, joten Office-ohjelmien korvaaminen muussa kuin pienyritysten ja kotien kevyessä käytössä olisi hyvin vaativa urakka. Tämän takia Applellekin on hyötyä siitä, että Microsoft jatkossakin tukee ja päivittää Office for Mac -ohjelmistooan ja näin varmistaa yhteensopivuuden mahdollisimman hyvin PC-ympäristössä.

iWork sensijaan tullee korvaamaan jo vanhentuneen AppleWorks-ohjelmiston, joka on useimmissa Mäceissä esiasennettuna. iWorkin molemmat sovellusohjelmat ovat mainioita esimerkkejä siitä, millaisia Word ja Powerpoint todennäköisesti olisivat, jos ne voitaisiin nyt suunnitella uudelleen "tyhjältä pöydältä". Office-ohjelmistothan ovat lihoneet kovasti vuosien saatossa ja niissä on paljon sellaisia ominaisuuksia, joita keskivertokäyttäjä ei koskaan tarvitse.

Applen sovellussuunnittelulle on tyypillistä pyrkimys lopputulokseen, joka on tyylikäs, pelkistetty ja ennen kaikkea helppokäyttöinen. Keynotessa nämä seikat huomaa jo ohjelmaa avattaessa, jolloin se tarjoaa esityksen pohjaksi Applen suunnittelemia mallipohjia, joista jokaisessa on harmoniset väriyhdistelmät, huolella valitut fontit sekä erittäin tyylikkäät taustakuvat. Teemojen viimeistelyyn (mm. alfa-kanavat taustakuvissa) on käytetty selvästi aikaa ja vaivaa, eikä ihme, sillä käyttäähän Steve Jobskin samoja pohjia mestaroidessaan Applen tuotejulkistuksia:
Keynoten teemat

Ohjelman käyttöliittymä on selkeä ja Powerpointia käyttäneelle esityksen kokoaminen dioja lisäämällä ja jäsennysnäkymää hyödyntämällä onnistuu helposti lyhyen totuttelun jälkeen. Valintaikkunoiden sijaan Keynotessa esityksen eri osien ominaisuudet valitaan kelluvasta paletista, joka sisältää lähes kaikki muokkauksessa tarvittavat komennot. Ainoastaan tekstin fontin ja värin joutuu valitsemaan erillisestä Fontit-valintaikkunasta, joka on kaikille MacOS X -ohjelmille yhteinen. Vaikka ohjelman käyttöliittymä on hyvin pelkistetty, voi elementtejä muokata hyvin monipuolisesti. Ohjelman suunnittelussa onkin osattu tarkasti poimia mukaan ne ominaisuudet, joita Pertti Perusinsinööri haluaa käyttää esityksen räätälöintiin.

Keynoten rakennemallit Powerpointin tapaan mallipohjat sisältävät valmiita rakennemalleja, joita voi myös itse jonkin verran muokata. Keynoten puutteeksi on usein mainittu kaksipalstaisen luettelon puuttuminen rakennemalleista, mutta itse en ole sitä Powerpointissakaan koskaan käyttänyt, joten mallivalikoima on omaan käyttööni täysin riittävä. Vapailla tekstikentillä voi lisäksi tyhjälle pohjalle suunnitella halutut tekstiasettelut.

Keynoten taulukkoeditori on paljon Powerpointia intuitiivisempi ja taulukkoon voi lisätä tehosteen, joka tuo esityksen aikana taulukon esiin vaikkapa solu tai rivi kerrallaan. Käyttämällä taulukon soluissa taustakuvia voi taulukon avulla luoda vaikkapa kuvamosaiikin. Valmiin taulukon voi tuoda esitykseen myös Excelistä.

Kaaviomalleja Keynotessa on vain kahdeksan, mutta valikoima sisältää kaikki esityksissä yleisimmin tarvittavat mallit eli pylväs-, viiva- ja ympyräkaaviot. Exceliä voi jälleen käyttää tukiohjelmana monimutkaisempien kaavioiden tuomiseen suoraan taulukkolaskentaohjelmasta. Keynoten kaavioissa pitää kaikkien arvosarjojen olla yhtä pitkiä, mikä ikävästi rajoittaa kaavioiden käyttöä. Jos sarjoissa ei ole yhtä monta arvopistettä, lisää Keynote kaavioon nolla-arvoja, mikä tuottaa vääristetyn kaavion.

Dian elementteihin lisättävät tehosteet ja diojen väliset siirtymätehosteet ovat upeita verrattuna Powerpointin vastaaviin. Cube, Motion Dissolve ja vaikkapa Scale Big käyttävät hyväkseen MacOS X:n kehittynyttä grafiikkaydintä ja yleisö varmasti huomaa eron Powerpoint-esitykseen...

iWork-ohjelmien etuna on sovellusten läheinen integrointi Applen iLife-multimedia sovelluksiin. Niinpä esim. valokuvien, videoleikkeiden tai taustamusiikin tuominen onnistuu vaivatta iTunesista tai iPhotosta. Ohjelmistointgraation edut ymmärtää vasta käytännön työssä, kun tiedostojen etsimiseen, avaamiseen ja mahdolliseen muuntamiseen ei tarvitse käyttää aikaa!

Keynote-ohjelman heikkous on prosessin viimeisessä vaiheessa eli esityksen näyttämisessä yleisölle. Yleensä esitystä halutaan katsoa muulta kuin omalta tietokoneelta ja vaikka Keynote-esityksen voikin tallentaa monessa eri muodossa, kuten Powerpoint-tiedostona, QuickTime-elokuvana, PDF-sivuina tai kuvina, liittyy näihin kaikkiin joitakin ongelmia. Ohjelmien eroista johtuen eivät monet tehosteet esimerkiksi toimi Powerpoint-tiedostossa. Paras tallennusmuoto olisi Keynoten oma .key-muoto, mutta esityksen näyttämiseen tarvitaan silloin Mäcci ja Keynote-ohjelma. Applen kannettavien tietokoneiden iBook tai Powerbook -mallisto tarjoaa siihen (kalliin mutta toimivan) ratkaisun.

Esimerkki Keynote 2:en tuottamasta Flash-tiedostosta (851 kt).

http://www.apple.com/iwork/keynote/


Photoshop CS 2


Tue Apr 05 2005 19:10:17

Adobe julkaisee toukokuussa uuden version Creative Suite -ohjelmistopaketistaan, minkä yhteydessä myös kuvankäsittelyohjelmien veteraani päivitetään jo yhdeksänteen versioonsa. Adoben uuden nimeämiskäytännön mukaan sen virallinen nimi on kuitenkin Photoshop CS 2. Uusien ominaisuuksien luettelo on jälleen kerran pitkä.

Adobe hehkuttaa uutta versiota muutamalla keskeisellä ominaisuudella, jotka antavat uudesta versiosta turhankin lattean ensivaikutelman. Yksi näistä on uusi työkalu Vanishing Point, jolla voi korjata kuvaa käyttäen hyväksi kuvassa olevia perspektiivejä. Ainakin Adoben tarjoamista esimerkeistä päätellen kyseiselle ominaisuudelle on peruskuvankäsittelyssä käyttöä hyvin harvoin. Mutta Photoshophan on nykyisessä Adoben tuotevalikoimassa selkeästi ammattilaistason Pro-tuote, joten tätä taustaa vasten ymmärtää paremmin näiden erikoisempien työkalujen ja RAW-formaatin saaman keskeisen sijan uudistuksissa.

CS kakkoseen on kuitenkin lisätty myös monia sellaisia parannuksia, joista on iloa kaikille Photoshopin käyttäjille:

Vihdoinkin Photoshopissa on ohjattu toiminto punasilmäisyyden poistoon. Lähes kaikissa muissa kuvankäsittelyohjelmissahan on jo pitkään ollut helppoa korjata tämä virhe, mutta Photoshopissa se piti aikaisemmin tehdä vaivalloisesti värikylläisyyttä säätämällä.

Kuvan terävöitystä voi nyt neutralisoida uudella Smart Sharpen -toiminnolla, joka samalla sameuttaa kuvaa Gaussian Blur-, Motion Blur- tai Lens Blur -suotimen avulla. Voimakasta terävöitystä vaativissa kuvissa tällä tekniikalla päästään varmasti aidompiin tuloksiin.

Objektien valintaa, ryhmittelyä ja muokkausta samanaikaisesti eri tasoilla on helpotettu. Jos kuvassa on paljon tasoja, säästää "älykäs" valinta-työkalu aikaa. Tasot-palettia on samalla muokattu selkeämmäksi.

Tekstityökalun fontti-valikko sisältää nyt WYSIWYG-selauksen eli tekstityyppi on käytössä suoraan valikon fontin nimessä. Tällainen ominaisuushan on tuttu tekstinkäsittelyohjelmien uudemmista versioista.

Photoshopista kuvan tulostamisen mustesuihkutulostimelle luvataan olevan aiempaa helpompaa. Nykyäänhän tulostusasettelut joudutaan tekemään erikseen sekä Photoshopissa että tulostimessa. Jos tulostimen ja Photoshopin kommunikointi sujuisi paremmin, välttyisi käyttäjä turhauttavien ja usein hankalien asetusten määrittelyltä.

Smart Objects -toiminto antaa mahdollisuuden sekä kuvapiste- että vektorimuotoisten kuvien skaalaamiseen laadun heikkenemättä.

Uuteen versioon on lisätty 95 erikoistehosteita tuottavaa suodinta. Nykyistenkin suotimien käyttökelpoisuus on hieman kyseenalaista. Monet ovatkin toivoneet nykyisten suotimien päivittämistä nykyaikaisempiin versioihin. Toivottavasti uudet suotimet lähinnä korvaavat aikaisempia.

Photoshopin jähmeää käyttöliittymääkin on paranneltu. Nyt on entistä helpompi muokata siitä käyttäjänsä näköinen ja tallentaa muutokset siten, että ne voidaan myöhemmin helposti palauttaa.

Makroihin on lisätty mielenkiintoinen ominaisuus, jonka avulla voi kuvaan tuoda automaattisesti sisältöä taulukkolaskentaohjelmasta tai tietokannasta. Muuttujien avulla voi esimerkiksi päivittää kuvan tekstit suoraan toisesta ohjelmasta.

Photoshopin ja ImageReadyn yhteensulautuminen on sekin ottanut taas pienen askeleen eteenpäin, kun Photoshopiin on lisätty animointi-paletti, jonka avulla voi tuottaa animoituja gif-kuvia. Aikaisemminhan tällainen työskentely vaati erillisen ImageReady-kylkiäisen avaamisen. Tosin kuka nykyään enää animaatio-giffejä tarvitsee?

Samaa ohjelmaintegraatiota tukee myös uusi kuvien selausohjelma Bridge, jonka avulla kuvia on helppo siirtää Creative Suitessa ohjelmasta toiseen ja lisätä niihin avainsanoja ja muita metatietoja. Bridge osaa näyttää myös Illustratorin kuvat sekä PDF-tiedostot.

Digitaalisen kuvankäsittelyn kurssit

 

Pages


Sat Apr 09 2005 22:31:22

Applen tammikuussa julkaisema Pages-tekstinkäsittelyohjelma oli joillekin käyttäjille aluksi pienoinen pettymys. Sen kun odotettiin epärealistisesti tarjoavan vaihtoehdon samalla sekä Wordille että InDesignille. Pages on kuitenkin lupaava sovellus omassa sarjassaan julkaisuohjelmana, joka yhdistää ominaisuuksia sekä tekstinkäsittelyohjelmista että taitto-ohjelmista.

Applekaan ei pysty ihmeisiin ja sellaisesta todella olisi ollut kyse, jos 50 euron hintainen Pages olisi haastanut nämä veteraanit ominaisuuksillaan. Applen tuotekehitystiimi on kuitenkin löytänyt Pagesiin ne keskeiset asiat, joita keskivertokäyttäjä haluaa kevyen julkaisuohjelman tekevän. Pages sijoittuukin Office-ohjelmiin verrattaessa Wordin ja Publisherin välimaastoon. Microsoftin Publisher-julkaisuohjelmahan on saatavissa vain Windows-käyttöjärjestelmälle, joten Pages paikkaa hyvin sen jättämää aukkoa.

Monet käyttävät nykyään Wordiä pienjulkaisujen tuottamiseen, mihin tekstinkäsittelyohjelmaa ei alunperin ole tarkoitettu. Tekstinkäsittelyohjelmaahan pitäisi käyttää nimensä mukaisesti tekstin käsittelemiseen. Sen tehtävänä ei ole määritellä sitä, miten teksti ja kuvat tulostuvat sivulle. Tästä monet saavatkin ikävän muistutuksen yrittäessään asetella Wordissä kuvia tekstin viereen, jolloin ne tekstin siirtyessä usein peittävät ala- tai ylätunnisteen alleen. Word käsittelee tekstiä riveistä ja tekstikappaleista koostuvana kokonaisuutena, ei sivuina. Liekö tästä Apple saanutkin ideansa Pages-nimeen?

Pagesin käyttö perustuu valmiiden mallipohjien käyttöön. Näitä erilaisia malleja Apple onkin sisällyttänyt ohjelmaan varsin kiitettävän määrän (41). Mallipohjien käyttö on pyritty saamaan mahdollisimman helpoksi, niinpä niissä onkin valmiita tekstikehyksiä muotoiluineen, joihin voi sijoittaa omat tekstinsä. Sivuilla on myös kuvien pudotusalueita, joihin voi iPhotosta kätevästi pudottaa valokuvan, jolloin se mukautuu automaattisesti pudotusalueen muotoon ja kokoon. Pages tukee myös kuvia, joissa on läpinäkyvä alfa-kanava. Käyttäjä voi toki valita myös tyhjän mallipohjan, jolloin koko asiakirjan ulkoasun voi suunnitella itse.

Pagesissa korostetaan tyylien käyttöä tekstin muotoiluun, mikä saattaa tyyleihin tottumattomalle tuntua hankalalta tavalta määritellä muotoilut. Tyylien käyttö on kuitenkin hyvin samantapaista kuin Wordissä ja niiden avulla julkaisu saa yhtenäisen ja selkeän ilmeen. Lisäksi tyylien avulla ulkoasun päivittäminen ja hallinta helpottuu ratkaisevasti varsinkin pidemmissä asiakirjoissa.

Pagesin käyttöliittymä on hyvin samanlainen kuin Keynotessa. Kaavioiden ja taulukoiden lisääminen ja muokkaus tehdään täysin samalla tavalla. Pageshan on osa Applen iWork-ohjelmistoa, joten yhdennäköisyys on ymmärrettävää. Moni käyttäjä on tosin toivonut hieman monipuolisempia työkalurivejä Pagesiin, mutta niille ei ole tarvetta, jos asiakirjan muokkauksessa hyödyntää tyylejä Applen toivomalla tavalla.

Päivittäiseen peruskäyttöön Pages on täysin riittävä, mutta jotkin puutteet puoltavat järeämpien tekstinkäsittelyohjelmien käyttöä. Pagesilla ei esimerkiksi voi tehdä monissa teknisissä asiakirjoissa tarvittavaa asiahakemistoa dokumentin loppuun (Index). Suomenkielisen oikoluvun puuttuminen on myös harmillista. Toivottavasti Apple lisää sen seuraavaan käyttöjärjestelmäpäivitykseen, iWorkhan käyttää MacOS X:n sisäistä oikolukua. Lisäksi Pagesin Layout Break -vaihto vaatii hieman opettelua. Wordissähän ei tällaista vaihtoa käytetä vaan kaikki asiakirjan rakenteeseen liittyvät muutokset tehdään osanvaihtojen avulla. Muutama bugikin Pagesista on löytynyt (mm. sisällysluettelon tyylejä vaihdettaessa), mutta sehän lienee täysin luonnollista, kun kyseessä on versio 1.0.

http://www.apple.com/iwork/pages

 

Tiikeri tankkiin


Sat Apr 16 2005 20:51:35

Apple on vihdoin saanut valmiiksi uuden version X-käyttöjärjestelmästään. Kymppi-käyttiksen uusin versio 10.4. on nimeltään Tiger ja se julkaistaan 29.4. Tigerin markkinointi painottaa kahta keskeistä uutuutta: Spotlight-hakutoimintoa ja Dashboard-apuohjelmia. Liekö sattumaa, että samankaltaiset toiminnot löytyvät myös Windowsin seuraavasta Longhorn-versiosta, joka julkaistaan puolentoista vuoden kuluttua.

Käyttöjärjestelmä-tekniikoiden kehityksessä on ehkä vaikea osoittaa, kuka kopioi ja ketä, mutta Applella on kuitenkin merkittävä etumatka Windows-käyttäjiin nähden. Paljon hehkutettu Spotlight-haku on toimivuudeltaan paljon ns. perinteisiä työpöytähakuja (esim. MSN Search) monipuolisempi, koska se on integroitu käyttöjärjestelmään ja sitä voivat ohjelmistojen kehittäjät siten hyödyntää. Spotlight-haku toimii siten, että voit kirjoittaa hakukenttään minkä tahansa hakutermin, jolloin Spotlight näyttää reaaliaikaisesti haun tuloksena löytyneitä tiedostoja, sähköpostiviestejä, yhteystietoja, pdf-tiedostoja, kuvia ym. Lisäksi voit luoda virtuaalisia hakukansioita, jotka päivittyvät automaattisesti.

Spotlightin käytännön merkitys tietokoneen käyttäjälle on siis se, ettei enää tarvitse välittää siitä, mihin kansioon tai millä nimellä tiedostot tallennetaan. Ne löytyvät varmasti myöhemmin, kun niitä tarvitaan. Tietokoneen hakemistorakenteesta tulee tavallaan läpinäkyvä ja se menettää osittain merkityksensä. Toinen käytännön esimerkki Spotlightin tehosta voisi olla tilanne, jossa haluat löytää nopeasti kaikki viimeisen viikon aikana tuottamasi pdf-tiedostot. Luomalla virtuaalisen hakukansion Spotlightin avulla näet kansiossa ne tiedostot, jotka Spotlight on suodattanut hakukriteeriesi mukaan, vaikka ne fyysisesti sijaitsisivatkin eri kansioissa. Tigerissä Spotlight-haku toimii myös Mail-sähköpostiohjelmassa, mikä luo erinomaisen mahdollisuuden järjestää sähköpostit täysin uudella joustavalla tavalla.

Lisää Tigerin kahdesta sadasta mielenkiintoisesta uudesta ominaisuudesta voit lukea osoitteesta:

http://www.apple.com/macosx/newfeatures/newfeatures.html

 

Adobe ostaa Macromedian


Mon Apr 18 2005 20:44:40

Adoben ja Macromedian tänään ilmoitettu yhdistyminen oli varsinainen uutispommi. Vaikka yrityskaupat ovatkin arkipäivää kypsillä IT-alan markkinoilla, harva osasi odottaa näin merkittävien pelureiden yhteenliittymää. Kauppa on jo ehtinyt herättää etenkin Macromedian ohjelmien käyttäjissä hämmennystä.

Adoben tuotevalikoima on painottunut pitkälti printtimedian tarpeisiin ja perinteiseen DTP-tuotantoon. Macromedia puolestaan on nopeasti vallannut keskeisimmän sijan web-julkaisutyövälineiden kehittäjänä. Työnjako onkin ollut näin suhteellisen selkeä, vaikka tietysti kilpaileviakin tuotteita yrityksillä on. Macromedia on tuonut viime vuosina uusia tuotteita nopeasti markkinoille ja vastannut alan muuttuviin tarpeisiin tehokkaasti. Adobe puolestaan on keskittynyt kehittämään olemassa olevaa tuotevalikoimaansa ja edistämään PDF-formaatin käyttöä organisaatioiden dokumenttien hallinnassa.

Yhdistymisen ajankohta oli yllättävä, onhan Adoben tuloskehitys ollut viime aikoina mainio ja yhtiö julkaisi juuri uuden päivityksen Creative Suite -ohjelmistopaketistaan. Macromedia puolestaan on hehkuttanut tänä vuonna julkaistavaa päivitystä Flash-multimediaohjelmastaan historiansa merkittävimmäksi. Ehkäpä Adobella ei kuitenkaan uskota kasvun jatkuvan vain printtimediaan keskittyvällä tuotepaletilla vaan kasvua haetaan nykyisin niin keskeisestä mobiilibisneksestä. Siinähän Macromedian Flash-formaatti on saanut jo merkittävän jalansijan ja tuleva uusi Flash-versio entisestään lisää Flashin käyttöä mobiiliteknologian sovelluskehityksessä. Toinen syy yhdistymiseen voi olla Microsoftin suunnitelmat lisätä tulevaan Longhorn-käyttöjärjestelmäänsä Avalon-kehitysympäristö graafisten web-palveluiden tuottamiseen. Avalonista voi muodostua haasteellinen kilpaileva tekniikka Flashille ja sen takia Macromediakin näki ehkä parhaaksi hankkia isommat muskelit Flashin taakse.

On mielenkiintoista nähdä millaiseksi tämän "Macrodoben" tuotevalikoima ajan myötä muodostuu:

Dreamweaverin kehitystä tuskin tullaan lopettamaan tai sitä yhdistämään Adoben GoLive-ohjelmaan. Veikkaukseni on, että GoLive:stä ei nähdä enää uutta versiota vaan se sulautetaan muutaman vuoden sisällä Dreamweaveriin.

Flash lienee ollut se todellinen houkutin Macromedian ostoon, joten sen tulevaisuus saattaa jopa olla valoisampi, kun sen taustavoimat laajenevat ja vahvistuvat.

Fireworks grafiikkaohjelma saattaa olla lakkautuslistalla. Kilpaileehan se suoraan Adoben Photoshopin kanssa. Fireworksin vahvuudet ovat web-julkaisujen kuvatuotannossa, joten paras vaihtoehto olisi, jos Adobe luopuisi ImageReady-ohjelmastaan ja sulauttaisi Fireworksin toimintoja Photoshopiin.

Freehand piirto-ohjelma todennäköisesti lopetetaan tai myydään. Adobella on vastaava työkalu vektorigrafiikan tuottamiseen, Illustrator, joka on monen mielestä Freehandia parempi työkalu.

Macromedialla on monia lupaavia uusia tuotteita, kuten Contribute, FlashPaper ja Captivate, joiden toivoisi löytävän tuotekehitysvoimaa myös Adoben suojissa. Lisäksi palvelinohjelmistojen (Cold Fusion, Flash Communication Server, Breeze ym.) kehitys todennäköisesti jatkuu, koska ne tukevat hyvin muita tuotteita.
*****

USA:n kilpailuviranomaiset eivät vielä ole ottaneet kantaa yhdistymiseen. Adobesta tulee kaupan myötä web- ja printtijulkaisu-ohjelmistojen "Microsoft" ja se saattaa vielä tuoda mutkia matkaan. Isompiakin yrityskauppoja on jouduttu perumaan monopoli-epäilyjen vuoksi.

 

Spotlight


Tue Aug 02 2005 09:26:32

SpotlightMac OS X 10.4. -käyttöjärjestelmän (Tiger) merkittävimpänä uutena ominaisuutena pidettiin etukäteen Spotlight-hakutoimintoa, joka onkin osoittanut jo muutaman kuukauden käytön jälkeen tehokkuutensa. Spotlightin avulla voi tietokoneelta etsiä hakusanojen avulla mitä tahansa samaan tapaan kuin Internetistä Googlea käyttäen. Spotlight tekee työskentelystä huolettomampaa ja se säästää myös aikaa. Microsoftin beta-vaiheessa olevassa Windows Vistassa on myös samanlainen työpöytähaku integroituna käyttöjärjestelmään.

Nykyään jo hieman vanhentuneelta kalskahtava termi automaattinen tietojenkäsittely (ATK) kertoo edelleen sen, mistä tietokoneiden ja tietojärjestelmien käytössä loppujen lopuksi on kyse: tiedon tallentamisesta ja sen käsittelystä ja jalostamisesta. Tiedon tallennus on nykyvälineillä mutkatonta, ja sitä kertyykin eri muodoissaan (tekstiä sisältävät asiakirjat, kuvat, videoleikkeet, osoitteistot, sähköpostiviestit, kirjanmerkit ym.) tietokoneen kiintolevylle helposti gigatavuittain.

Tallennetun tiedon pitää kuitenkin olla myös helposti löydettävissä. Lisäksi tietojärjestelmän olisi kyettävä esittämään erityyppisen tiedon yhteenkuuluvuus. Esimerkiksi jos haetaan tietoja ajankohtaisesta projektista, haun tuloksena pitäisi olla sähköpostit, joissa asiaa käsitellään, siihen liittyvien yhteyshenkilöiden osoitteet, tekstinkäsittelydokumentit ja taulukot, joissa aiheeseen viitataan ja vaikkapa projektia varten otetut valokuvat.

Aikaisemmin tietokoneen käyttäjän piti itse huolehtia siitä, että tarvittava tieto löytyy helposti. Tämä tehtiin useimmiten luomalla kiintolevylle kansiorakenteita, joiden avulla pyrittiin täyttämään molemmat edellä mainitut vaatimukset tiedon hallinnalle. Käyttäjän piti siitä huolimatta itse muistaa, missä kansiossa halutut tiedostot sijaitsevat. Jokainen onkin varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa muisti ei enää toimikaan toivotulla tavalla ja vaihtoehdoiksi on jäänyt kansiorumba, jossa kansioiden sisältöjä selaamalla haetaan haluttua tiedostoa tai käytetään käyttöjärjestelmän hakutoimintoa. Molemmat keinot ovat hitaita. Käyttöjärjestelmien perinteiset hakutoiminnot toimivat siten, että järjestelmä alkaa käskyn saatuaan käymään läpi järjestelmän kansioita ja etsimään haluttua tiedostoa. Spotlightin kaltaiset hakutoiminnot sensijaan keräävät tietoja tiedostojen sijainnista jatkuvasti taustalla omaan indeksiinsä, jolloin haun suorittaminen tapahtuu käytännössä muutamassa sekunnissa.

[b]Spotlightin tekninen toteutus[/b]

Spotlight on Tigerissä toteutettu osana käyttöjärjestelmää, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikä tahansa sovellus pystyy käyttämään sitä hyväkseen. Windows-järjestelmille tällä hetkellä saatavat työpöytähakutoiminnot ovat erillisiä sovellusohjelmia eiväkä muut ohjelmat näinollen pysty hyödyntämään niitä. Spotlight kerää indeksin tietokoneella olevista tiedoista ja pitää sen jatkuvasti ajantasaisena. Kaikki käyttöjärjestelmän tiedostorakennetta koskevat komennot kulkevat Spotlightin kautta, jolloin varmistetaan indeksin reaaliaikainen päivitys. Spotlightin rajoitteena on kuitenkin se, että se pystyy toistaiseksi indeksoimaan vain tiedostoja. Jos tiedot on koottu tietokantaan, ne jäävät Spotlight haun ulkopuolelle ellei ohjelmiston valmistaja tarjoa erillistä Spotlight-pluginiä tietokannan indeksointiin. Niinpä Spotlight ei toistaiseksi löydä esimerkiksi Microsoftin Entourage-sähköpostiviestejä. Tilanne kuitenkin paranee ohjelmien päivittyessä uudempiin versioihin.

Spotlight indeksoi tiedostoista automaattisesti niiden perustiedot (esim. luontiaika, tiedostonimi, tiedostokoko, tiedostotyyppi, valokuvien exif-tiedot ym.), mutta varsinainen hyöty voidaan maksimoida lisäämällä tiedostoihin ns. metatietoja. Monissa sovellusohjelmissa (mm. Office-ohjelmat ja Photoshop) metatietojen lisääminen on helppoa ja ne tarjoavat valmiita pohjia metatietojen lisäämiseen. Esimerkkejä metatiedoista ovat mm. tekijänoikeustiedot, luokat, avainsanat ja projektit. Perus- ja metatietojen lisäksi Spotlight indeksoi tekstidokumenttien koko sisällön. Niinpä Spotlightin avulla on helppo löytää juuri SE Word-asiakirja, jossa mainitaan sivulla 81 sana Kylmäpihlaja.

[b]Spotlightin käyttö[/b]

Spotlightia voi käyttää suoraan monista sovellusohjelmista tai sen voi aktivoida myös työpöydän oikean yläkulman kuvakkeesta, joka on aina käytettävissä:



Haku on reaaliaikainen eli järjestelmä etsii indeksistä tietoja jo ensimmäisen kirjaimen kirjoittamisen jälkeen. Hakutulos tarkentuu siis hakusanan kirjoittamisen aikana ja niinpä tulos on usein näkyvissä heti, kun hakusanat on kirjoitettu Spotlightin hakukenttään:

Spotlight järjestelee tulokset tiedon tyypin mukaan ja tarjoaa esim. kuville ja PDF-tiedostoille kätevän esikatselun. Löydetyt digikuvat voi myös katsella samantien koko ruudun kokoisena diaesityksenä. Hakutulosten tiivistelmän voi avata ikkunaksi näytölle (valitsemalla Näytä kaikki), jolloin tuloksia voi tarkastella ja järjestellä monin eri tavoin.

Office 12 yllättää


Mon Oct 03 2005 23:30:02

Microsoft yllätti ilmoittamalla lisäävänsä ensi vuoden lopulla julkaistavaan Office 12:een PDF-tuen. Office-ohjelmista voi siis suoraan tallentaa dokumentin PDF-muotoon ilman Adoben Acrobat-ohjelmaa. Jo aiemmin on Microsoft kertonut uudistavansa ohjelmien käyttöliittymää enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kiristynyt kilpailu Adoben ja Microsoftin välillä dokumenttien hallintajärjestelmistä lienee vaikuttanut päätökseen lisätä PDF osaksi Office-ohjelmien tallennusvaihtoehtoja. Päätös on siinä mielessä erikoinen, että Microsoftin tiedetään kehittelevän kilpailevaa tiedostomuotoa lähes standardin aseman saavuttaneelle PDF-muodolle. Adoben myyntituloja PDF-tuen laajeneminen Officeen varmasti vähentää, koska yksi sen Acrobat-tuoteperheen menestystekijöistä on ollut integrointi lisäohjelmana Officeen. Nyt kun perus-PDF:n voi tallentaa suoraan Wordistä tai Excelistä, jää Acrobatin käyttötarve vain niille, jotka tarvitsevat kehittyneempiä ominaisuuksia kuten monipuolisia lomake- tai pre-press -työkaluja. Toisaalta PDF-tuen lisääminen Officeen laajentaa ja vahvistaa entisestään PDF:n asemaa tiedostomuotona, jota käytetään digitaalisten dokumenttien jakeluun ja arkistointiin, joten sillä voi olla positiivisiakin vaikutuksia Adoben tulokseen.

PDF-tuen lisäämisen voi nähdä myös Microsoftin yrityksenä uudistaa viimeinkin Office-ohjelmistoaan siten, että yritykset ja organisaatiot todella haluaisivat ostaa päivityksen. Samaan aikaanhan OpenOfficesta (jossa PDF-tuki on ollut jo pitkään) on tulossa entistä varteenotettavampi vaihtoehto kalliille Officelle. Lisäksi kehitteillä oleva avoin OpenDocument-muoto voisi yleistyessään uhata Office-tiedostomuotoja ja siten koko Office-ohjelmistoa. Uskoisinkin, että tässä suhteessa Microsoft on tehnyt oikeaan osuvan valinnan.

Office 12:ssa Microsoft myös uudistaa käyttöliittymää radikaalisti pyrkien helpottamaan eri ominaisuuksien löytymistä. Microsoft lupailee Officen pitkäaikaisten käyttäjien oppivan uuden version käytön muutamassa päivässä. Se voi kuitenkin vaikuttaa ei-toivotulla tavalla yritysten haluun päivittää ohjelmistojaan. Itsekin suhtaudun uudistuksiin varauksella, jos ne toimivat samalla periaatteella kuin Office 2000:ssa esitellyt Mukautuvat Valikot, joista on tavalliselle käyttäjälle vain harmia.

OpenOffice.org 2.0


Sat Oct 22 2005 13:06:54

Avoimeen lähdekoodiin perustuvasta OpenOffice.org -toimisto-ohjelmistosta on julkaistu kauan odotettu 2.0-versio. Ensikokemusten perusteella Microsoft Office on saanut kovan kirittäjän, jonka valttikortteina ovat avoin OpenDocument -tiedostomuoto ja hinta (0 €). Lisäksi yhteensopivuus Microsoftin tiedostomuotojen kanssa on nyt sillä tasolla, ettei se ole enää ylipääsemätön este OpenOffice.org:n käyttöönotolle organisaatiossa.

Microsoft Office on ilmeisesti ollut OpenOffice.org:n ohjelmojien työpöydällä mallina uutta kakkosversiota koodattessa. Yhdennäköisyys ja yhdenmukaisuus ohjelman toiminnoissa ovat aivan ilmeisiä. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, koska ollakseen varteenotettava vaihtoehto lähes monopoliaseman saavuttaneelle markkinajohtajalle, OpenOfficen on tuettava sen ominaisuuksia ja tiedostomuotoja lähes täydellisesti. OpenOffice.org 2.0 ei tosin tyydy pelkän altavastaajan rooliin vaan kyseenalaistaa rohkeasti Microsoft Officen suljetut tiedostomuodot. Sen oletusarvoinen tallennusmuoto on nyt uusi OpenDocument-muotoinen XML-tiedosto, jonka käytölle ja yleistymiselle on asetettu suuria ennakko-odotuksia. OpenDocument-standardiin perustuvia tiedostoja voidaan käsitellä millä tahansa ohjelmalla tai ohjelma-versiolla, joka tukee tätä uutta avointa formaattia. OpenDocument-tiedostomuodon yleistyminen aiheuttaneekin Microsoftilla harmaita hiuksia ja saattaa olla osasyynä siihen, että Microsoft lisää PDF-tuen uuteen Office-ohjelmistoonsa.

Microsoft Officen kopioinnista huolimatta OpenOffice.org:ssa on myös paljon omaehtoisia oivalluksia ja ominaisuuksia. Writer-tekstinkäsittelyohjelmassa voi mm. määritellä ja hallita asiakirjan tyylejä paljon selkeämmin ja helpommin kuin Wordissä, kappaleita voi siirtää Ctrl-nuoli -näppäinyhdistelmällä ja tiedostot voi tallentaa PDF-muodossa.

Ohjelmiston käyttöliittymä muistuttaa nyt entistä enemmän Microsoftin Officea. Työkalurivejä on paranneltu käyttäjien tarpeita vastaaviksi ja niitä voi mukauttaa monella eri tavalla. Käyttöliittymän huolellisen viimeistelyn huomaa mm. siitä, että se mukautuu nyt täydellisesti käyttöjärjestelmän ulkoasuun ja kieliversiota voi vaihtaa kätevästi asentamatta ohjelmaa uudelleen.

OpenOffice.org 2.0 sisältää aikaisemmista versioista tutut Writer-tekstinkäsittelyohjelman, Calc-taulukkolaskentaohjelman, Impress-esitysgrafiikkaohjelman ja Draw-piirros-ohjelman. Uutena komponettina kokonaisuuteen kuuluu nyt myös tietokantasovellus Base, joka vastaa toimivuudeltaan pitkälti Microsoftin Access-sovellusta. Writer, Calc ja Base -sovelluksia on ensikommenttien perusteella pidetty OpenOffice.org 2.0:n vahvimpina osina. Impress ei vielä täysin kilpaile Powerpointin kanssa samalla viivalla, mutta peruskäyttöön se toki mainiosti soveltuu.

On mielenkiintoista nähdä, miten OpenOfficen käyttö lisääntyy lähivuosina ja miten Microsoft vastaa uuteen haasteeseen. Se on pyrkinyt jo pitkään lisäämään Officen toiminnallisuutta ja sitomaan organisaatiot sen käyttäjiksi integroimalla sen läheisemmin palvelinohjelmistoihinsa, mutta tähän mennessä huonoin tuloksin. Monet organisaatiot eivät ole vaivautuneet päivittämään ohjelmiaan uusimpiin versioihin.

Jos avoimen tiedostomuodon suosio kasvaa toimisto-ohjelmissa ja käyttäjät eivät jatkossakaan kaipaa virtuaalisia ryhmätyöskentelytiloja, joita Microsoftin Office System -ratkaisut tarjoavat, saattaa OpenOffice löytää tiensä myös yrityksiin ja organisaatioiden käyttöön. Kotikäyttäjälle OpenOffice.org 2.0 on tällä hetkellä erinomainen valinta.

PS. Toivottavasti natiivi MacOS X -versio valmistuu pian!


Office 2007


Thu Feb 16 2006 19:54:22

Microsoft on paljastanut Office-ohjelmistonsa uuden version nimeksi yllätyksettömästi Office 2007. Ohjelmiston hinnoittelu on kuitenkin yllättäen uudistunut. Aiemmin vain opiskelijoille ja opettajille tarjottu halpisversio Student and Teacher Edition on tämän vuoden jälkipuoliskolla julkaistavassa Office-paketissa korvattu Office 2007 Home Editionilla, jonka voi ostaa kuka tahansa ns. kotikäyttäjä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virtuaalinen näppäimistö

MachtUrlaub 2008: Mittelbau-Dora

Web-selainten markkinaosuudet 3/2008